Спортни приключения в столицата - "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU"

3633
Спортни приключения в столицата - "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU"
Снимка: SportLive.bg

На 13 май, в сърцето на София – площад "Св. Александър Невски", ще се случи първото по рода си спортно събитие, съчетаващо полумаратон, ученическа щафета и изложбен панаир - "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU". Благодарение на атрактивния си формат и разнообразието от дисциплини, дни преди старта събитието вече привлече повече 1 500 души, които се регистрираха на трите дистанции - 21,1 км, 10 км и 5 км, а току що стана ясно, че квотата за състезанието за възрастни е напълно изчерпана – факт, който може само да радва основните замесени в събитието. Защо един градски полумаратон е важен за българската столица и какви са тенденциите сред нагласите на нейните жители, ни разказва Владислав Константинов от спортен клуб Бегач – основни организатори на мащабния спортен празник.

Кога и как се роди идеята на “Kaufland София Полумаратон” и какво ви подтикна да се захванете с организацията на такова подобно събитие?

Идеята за полумаратона е резултат от: множеството статистики за уседналия начин на живот на българите и бездействието на образователната система да създава култура на активен такъв; предметът по физическо в училищата, който в повечето сучаи се е превърнал в "Ето ви една топка и се оправяйте"; липсата на обособен градски полумаратон в столица на държава-членка ЕС – единствената, която няма такъв; липсата на пролетно градско бягане (маратонът е на есен); и не на последно място – за да подпомогне тепърва зараждащата се култура на активен и природосъобразен начин на живот. Със създаването на “Kaufland София Полумаратон” искахме да създадем още една причина да сме активни.

Както сам спомена, подобни мащабни градски спортни събития имат дълга история и установени традиции в огромна част от европейските и световни столици. Може ли да изброиш някои от най-старите и интересни подобни състезания. Смяташ ли, че "Kaufland София Полумаратон” би могъл да се превърне в подобен значим и традиционен символ на София?

Подобни мащабни събития имат дълга история не само в столиците на държавите. Пример е Валенсия, където жителите се обединяват около идеята, че градското бягане може да помогне на туризма и сега там има множество организирани бягания със силно международно участие.

Иначе, някои от най-известните полумаратони, част от които имат повече от 30-годишна история са полумаратоните в Ню Йорк, Париж, Берлин и Прага, полумаратонът Рома Остия в Италия, Голямото Северно Бягане в Североизточна Англия, полумаратоните в Кадриф, Мексико , Янгзоу в Китай и т.н. "Kaufland София Полумаратон” е най-добрата предпоставка да наредим и София в шампионските редици на всички тези градове.

Какви са тенденциите у нас? Статистически, само през месеците април и май тази година, на територията на България се организират над 150 бегачески състезания (според хората от сп. Атлетика).

Хубавото е, че все повече хора излизат и се движат в парка или в планината. Макар и притеснителните статистики за общото състояние на българите по отношение на спорта, тенденциите се развиват в посока все повече събития със спортна насоченост, което може само да ни радва.

С какво "Kaufland София Полумаратон" е различен?

Старт финал на емблематично място: трасето ще минава покрай градските забележителности, а съпътстващата програма е празник за семействата и децата.

По какъв начин би могъл да се подготви един „новобранец“ за подобно състезание?

На страницата на полумаратона има отдел тренировки и тренировъчни програми. При новобранците основното предизвикателство е да победят себе си и да докажат на себе си и на своите близки, че може да го направят. С нужната дисциплина и акуратното на следване на програмата, са нужни 12 седмици по 3 часа тренировки, за да се завърши успешно един полумаратон.

"Kaufland София Полумаратон" е съпътстван от едно не по-малко интересно събитие - RUN4EU, насочено изцяло към децата и учениците. Какви са неговите цели?

Основната цел на RUN4EU е да изкара децата в парковете, планината и генерално – сред природата и да ги накара да се движат. Културата на активен живот се възпитава от детство.

Наскоро Евробарометър публикува доста тревожни статистики – огромен процент от българите не спортуват изобщо, а все по-голям процент деца затлъстяват. Какво е решението, според теб?

Насърчаване на децата към активния начин на живот чрез пример от възрастните, създаване на предизвикателства, въвличане на децата в ранкинги които изискват присъствие и всеки го може, не само атлетите.

Как би могъл да убедиш един човек, който никога не е бягал, да го направи?

Няма невъзможни неща. Започва се с ходене, бързо ходене и леко подтичване. Състезаниетo е със самите нас - дали следващия път ще може да "покорим" дистанцията по-бързо, независимо дали става дума за 1км или 5км. След това ендорфинът си върши работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт