Тошко Йорданов пред Actualno.com: Когато му отърва, Радев е президент на българите

21142
Тошко Йорданов пред Actualno.com: Когато му отърва, Радев е президент на българите
Снимка: Екип на Слави Трифонов

Какво предстои пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, ще се реализират ли точките от националния референдум, каква е политическата среда у нас и защо спря „Шоуто на Слави“ – по тези и други въпроси Actualno.com разговаря с Тошко Йорданов, сценарист и водещ на предаването „Студио Хъ“ по 7/8 TV.

Не бяхте ли наясно от самото начало на регистрацията на партия "Няма такава държава", че ще има нещо притеснително в името и логото ѝ?

Първо, спряха партията не заради името, а заради логото.

Но има аргументи и срещу името?

Не, няма. Съдът казва, че името не противоречи на нищо. 

Коментарите впоследствие обаче бяха и около името на партията?

Коментари от кого?

От различни политици например.

А какво общо имат техните коментари със закона?

Е, те са хората, които участват в грижата за законността? 

А, така! Искам да кажа, че има закон такъв, какъвто е. Добър или лош - такъв е. Ние не сме нарушили закона в първия си опит за регистрацията на партията нито с името, нито с логото. Тоест коментарите на политиците и на разни други хора нямат никакво значение, защото имаш закон, който не е нарушен в случая. Чисто законово, не сме нарушили нищо. Те затова и не се заядоха за името, заядоха се за символа на партията. И това, при положение че имаш седем партии с подобни цветове. 

А как си обяснявате тогава, че те са регистрирани? Това двоен аршин ли е? 

А не е ли? Това е абсолютен двоен аршин! Но истината е, че те също не са нарушили закона. Защото Законът за държавния флаг е толкова точен, че реално и те не са го нарушили. А на нас ни го измислиха. Това е толкова политическа поръчка, че няма накъде. И се доказва как съдът изобщо не е независим. 

Чувствате го като политическа поръчка?

То е такова! 

Как ще тръгне “Има такъв народ” отсега-нататък? Подадохте ли документите? 

Документите ще ги подадем скоро, защото си изписваме всичко, за да бъде напълно изрядно. Мина учредителното събрание, имаше повече от необходимия брой хора. Документацията е практически същата, само е сменено името и логото, но сега другите документи, които се внасят, проверяваме просто дали всичко е изрядно, за да не им даваме повод за един лист хартия да се заядат с нас. Предполагам, че следващата седмица по някое време  ще внесем документите в съда - в момента, в който сме готови.

Защо при леко конспиративна атмосфера преминаха и двете учредителни събрания на партиите?

Какво значи конспиративно? 

Нямаше колеги от медиите, нямаше предварително прессъобщение за събранията, нямаше дори информация във Facеbook страницата на Слави Трифонов или на телевизията. С други думи, говорим за стандартните предварителни данни, с които всички ние като медии сме свикнали да боравим. Може би точно това остави усещането за конспиративност?

Нямаше го, да. В повечето случаи такива неща се правят, когато искаш да привличаш внимание и да си правиш пиар. Ние гледаме на цялата работа от практична гледна точка. Законът изисква поне 50 души да се подпишат под една учредителна декларация, в която да има дата и час на учредителното събрание. Това го има и ние сме го пуснали в два ежедневника. Без да се обиждаш, колегите го проспаха - и първия, и втория път, като вътре пише и дата, и час къде ще е това нещо.

Ние не го проспахме, но все пак...

А така. Тоест ние сме го обявили, който иска - знае къде е. Може и да го напише. Вече да ви подсещаме: “Пичове, правим нещо си”, това означава: “Елате да ни гледате какво правим”. В случая това е практично. В закона има някакви изисквания - какъв е смисълът от целия панаир, при положение че това е реално практична работа? Идват 500 или колкото човека трябва по закон, приемат редица документи, които изисква съдът. След това, знаеш, цялата процедура, дето ни спряха. И чак тогава имаш политически субект, който може да изказва менения, да прави акции, да пее песни на площада и т.н. Преди това са група ентусиасти и цялата тая парлама, която правят останалите, е за собственото им его. Ние се опитваме чисто практично да подходим и така подхождаме. 

Какъв принцип сте следвали при избора на делегати, координатори на партията по места и членове? Пред какво не отстъпихте и няма да отстъпите?

Първо, координатори още няма. Имаме хора по места, които са доброволци. Те се занимават с организационна дейност.  

А как ги избирате въобще? Проверявате ли ги?

Всеки, който поиска, може да помага. Разбира се, правим проверка на хората. Даваш автобиография, какъв си, що си, какво си работил, бил ли си член на друга партия, защото имаме изисквания, ако си бил, не може да станеш член при нас. 

Питам за това, защото сменихте хора по места в самото начало. Да речем, в Пазарджик например.

Получи се недоразумение според мен тогава. Тези хора бяха обявени като координатори, а те всъщност не са. Това бяха хора, които са имали желание да свършат работата. Това беше наша грешка. Ние ги бяхме обявили като координатори, а си бяха хора доброволци. Виж, ние сме правили и референдум, не забравяй.

Едва ли има някой, който може да забрави това.

Там сме имали един куп хора, които са имали желание да участват, полагали са доброволен труд и са ни помагали. С такива хора работим. После, който иска да стане член на партията, си има съвсем други процедури, но процесът, който следваме, е съвсем нормален и рационален.

Каква е програмата Ви за управление – кои са най-важните приоритети? 

Цел номер едно са нещата от референдума.

Включително въпросите, които бяха върнати от Конституционния съд?

Първо, трябва да реализираме тези, за които гласуваха хората. Другите ще бъдат реализирани по начина, по който трябва да се реализират. Да речем, мажоритарен вот, електронно гласуване, задължително гласуване, намаляване на субсидията - за това не ни трябва Конституционен съд. Да не говорим, че за някои неща също можем да питаме Конституционния съд дали са противоконституционни. Например, намаляването на броя на депутатите няма отношение към държавното устройство.

Нека си позволим все пак да разгледаме няколко хипотези, свързани с вариантите, които социологическите агенции ви дават, за влизане в парламента. Ако успеете да се явите без проблем на редовни парламентарни избори и влезете в Народното събрание, да кажем, като трета или четвърта сила, с 20-30 депутати, какво ще правите? На всяка цена ли ще опитате да сте във властта с идеята да сте коректив или няма да приемете коалиция при никакви обстоятелства? 

При положение че сме обявили, че политическото статукво трябва да бъде сменено, че е вредно за България…, ще правим това, което сме казали. Не си спомням да сме казвали, че ще правим коалиция с някого. Ние имаме конкретни цели. Ние нямаме нищо против, като влезем в парламента, да ни подкрепят за тези искания, за които сме казали. 

Да погледнем и друга възможност - "Има такъв народ" става първа политическа сила, но без абсолютно мнозинство. Тогава какво ще правите?

Първо, и двамата гадаем.

Гадаем, защото е важно да се изясни на какво ще заложите.

Важно е, като стане. Можем и да спекулираме, ако сме първа политическа сила с пълно мнозинство - никой не знае какво ще стане на изборите. Дори не знаем какъв ще е съставът на парламента. 

Да разбирам, че цел са ви следващите редовни парламентарни избори?

Разбира се. Имаше много спекулации защо не участваме на евроизборите или на местните избори. Нещата, които сме обявили и заради които правим тази партия, са свързани с решения в Народното събрание. Ние не отиваме там, за да участваме във властта. Защото, ако целта е да участваш във властта, тогава имаш и евродепутати първоначално, имаш и местна власт, но не е идеята да сме във властта. Идеята е да реализираме исканията на хората, защото два милиона и половина гласуваха на референдум за тях.

Да се върнем към правосъдието от началото на разговора, но в един по-различен план. Какво считате, че трябва да се промени на първо място в тази система, която е основата на всяка устойчива демокрация? Изборът на Висш съдебен съвет (ВСС) например – да няма политически квоти? Или изборът на главен прокурор?

Ние сме казали. Смятаме, че както главният прокурор, така и всички големи и важни длъжности трябва да са изборни. Главният прокурор според нас трябва да се избира от гражданите. Както и омбудсманът. А колкото по-малко партийно влияние има във ВСС, толкова по-добре, защото те са професионалисти и трябва да се избират на професионален принцип. А подобна длъжност като главния прокурор трябва задължително да се избира от хората, защото тогава ще има реална конкуренция. Защото ще трябва да убеждаваш българските граждани, трябва да имаш програма и после хората ще ти държат сметка дали си я изпълнил. И предполагам, че ще има повече от една кандидатура, защото ще зависи от конкретния избор на хората.

А трябва ли някой да контролира главния прокурор всъщност, каквито идеи се появиха? 

Ами трябва хората да го контролират. 

Имам предвид като институция, която да е над него?

Не мога да ти отговоря в момента на този въпрос. При нас има юридически отдел, който отговаря за тези неща и ще излезем с конкретни виждания. Но специално, що се отнася до това: ако е изборна длъжност, главният прокурор, както е президентът, той ще носи целия негатив на това, което не е извършил. Докато в момента пред кого е отговорен главният прокурор, включително и при избирането си? От кого зависи? Това е едно политическо назначение и на всичкото отгоре е политически назначен сегашният главен прокурор от цялата политическа класа, защото ВСС, който го избираше, вътре има квоти от всички партии и всички бяха “за”.

Как си обяснявате искрите, които прехвърчат между президента и управляващите, както и между президента и главния прокурор? На какво залага държавният глава в тази ситуация? 

Нямам представа, трябва да го питате. Когато трябва да защитава интереса на българските граждани, президентът до голяма степен го прави. Друг е въпросът, че когато трябва да е нещо в услуга на БСП, той го прави в услуга на БСП. Това ме дразни мен лично като избирател. 

Такава теза защити и Слави Трифонов пред БНР по-рано.

Да. Вижте, когато му отърва, Радев е президент на българите, когато трябва да направи лек пирует пред Корнелия Нинова, го прави с огромна радост. Някакси, трудно мога да му повярвам, че всичките неща са му от моралния компас.

Да поговорим малко и за телевизия? Не е тайна, че рекламодателите очевидно са предпазливи по отношение на 7/8 TV. Как си го обяснявате? 

Не, не бих казал, че е така. Просто процесът е много сложен и труден и е много тромав и тежък. Има един куп посредници като рекламни агенции, пипълметрични агенции, част от които не вадят реални данни, защото на едната им плаща bTV, на другата им плаща Нова телевизия. Ти, ако засечеш едно и също предаване по двете агенции, понякога то има дори противоположна гледаемост. Рекламните агенции работят с такива данни и просто процесът е тежък и тромав и не става за един ден. Това е.

Тоест вие сте оптимисти в тази посока?

Да, аз съм оптимист и мисля, че ако човек прави добър продукт, рано или късно рекламодателите имат финансов и чисто практичен интерес да си показват продукта на място, където има влияние и хората го гледат. Имай предвид, че се сключват обеми предварително и така се вкарват пари. Тоест, ако приемем, че аз съм рекламодател и съм си пласирал обемите занапред, трябва да мине време, за да се пренасочат.

Да, това е свързано и с годишните рекламни бюджети, които се планират.  

Да, също и това. Така че това е тежък и тромав процес и просто трябва време. 

Вие сте водещ на публицистичното предаване “Студио Хъ”, в което се чуват много експертни гледни точки. Отказват ли да участват представители на управляващите в него?

Ами аз да ти кажа, не съм и много ги търсил. Правил съм опити да търся част от управляващите, да кажем, кметицата Фандъкова, но тя се ската. Виж, като цяло, на управляващите стандартните говорители обикалят и без това навсякъде. От тях реално няма да чуеш нещо, което не си чул навсякъде. Но думата на експерти и хора, които не са част от шапката на властта и имат безпристрастно мнение, няма да чуеш. Предпочитам да водя разговор с такива хора и те да обясняват реалността. Какъв разговор да проведа с Цвета Караянчева? На какво ниво? Къде е столицата на Китай? 

Трудно ли обаче да откривате такива хора, които реално да застават с името и експертността си?

И да, и не. В крайна сметка има много хора, които досега не сме ги чули, просто защото никой не ги е попитал. 

Връщам Ви малко назад във времето, за да Ви попитам какво точно стана с bTV и защо взехте решението да напуснете телевизията?

Защото не се чувствахме свободни. 

Обаче 19 години все пак бяхте в тази телевизия?

Изчакай, ще ти обясня. Смениха се няколко ръководства. До момента, в който дойде последното ръководство начело с Флориан Скала, ние никога не сме били притискани. Имало е разминавания понякога за нещо, но винаги е било на нивото на бизнеса. Когато дойде новото ръководство, на нас ни сложиха хора, които да гледат предаването всяка вечер и да умнеят по съдържанието му - това може, онова не може. Това, последното ръководство, си позволи да спре две предавания.

Защо се случи това?

Мисля, че сегашните управляващи овладяха медиите по всякакви начини. Нова телевизия не е нужно да казвам как я овладяха. А bTV я контролират според мен през рекламите, защото държавата се превърна в един огромен рекламодател. Преди това телевизията се издържаше от собствения си бизнес и от рекламите, които вкарва. Когато половината ти пари зависят от държавата, ставаш доста по-внимателен. Спираха ни неща, свързани с политически разследвания или журналистически разследвания.

Колко пъти това се е случвало извън онова, за което всички разбрахме, с двете свалени предавания?

Еми случвало се е. То си има документация за тая работа. И тогава ти оставаш пред избора дали да играеш на тая свирка, или се отказваш.

Кога точно взехте решението да си тръгнете? 

След второто спиране на предаването стана ясно, че така няма да стане и това ще е практика и оттам-нататък беше въпрос на време. Плюс това тази телевизия трябваше да я продават няколко пъти, не я продадоха. Но ние нямахме желание повече някой да ни казва какво може и какво не. Сега може да прозвучи гадничко, но ето виж, сега, когато телевизията прави вечерно токшоу и сама отговаря за него, говоря за шоуто, което прави на наше място. Виж какъв тотален провал е. Това нещо толкова нисък рейтинг има, че телевизията никога не е имала такъв в този телевизионен слот. 

В момента?

В момента, да. Рейтингът по една от официалните агенции снощи (19.02.) на 18:49, това, на което се продават реклами, е 1.4%. Нашият договор беше такъв, че под 30% пазарен дял, ние имаме глоби и после спиране на предаването. 

Може би, защото „Шоуто на Слави“ бе външна продукция?

Е, да, ама телевизията е частна и би трябвало да я интересуват рекламите. Не може да продаваш на 9% рейтинг на 18:49 и да правиш 1.4%. Това означава, че си изнудвал рекламодателя, че той е дал една торба пари и за какво? Ако ние бяхме в тази ситуация, щяха да ни избесят на площада с пълно право. Обаче виж каква е разликата, когато контролираш това, което искаш да има, и това, когато имаш свободата да го правиш. 

Оказва ли ви се сега отнякъде натиск?

В момента не. 

Някой да се е обаждал?

Искам да го видя тоя, дето ще се обади на Слави! Тука е много хубаво усещането за това, като се питаш, дали трябва да направиш нещо, всъщност питаш себе си.

Интервю на Румен Скрински и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com