7/8 и ще са паднали: Годината, в която Слави направи и партия, и телевизия

14372
7/8 и ще са паднали: Годината, в която Слави направи и партия, и телевизия
Снимка: Екип на Слави Трифонов

2019 година ще остане в историята на българската политика. И телевизия. Но това не е факт, който просто потвърждава недотам умелите заигравания на дълбоко познати системни субекти и в двете сфери. Тъкмо напротив. На политическия небосклон се появи нова, дала заявка да бъде несистемна партия. Появи се и такава телевизия. А Слави Трифонов и екипът му отново показаха, че не слушат възклицанията на дежурни експерти. Нито пък са "дорасли" да се съобразяват с многозвучието от мнения, които от 9 до 17 ч. в работните дни определят кое е редно и кое не. 

Какво ще е бъдещето на "Няма такава държава" в страната, в която рефренът "7/8 и ще си паднала" още затваря дискотеките, тепърва ще става ясно. Как ще оцелее телевизията, в която човек може да чуе доста неудобни истини и едновременно с това да кима в недоумение на плоски шеги - ще видим. Сигурно е само, че Слави показва и доказва системност в несистемната си игра - сложна операция, в която шоуто е неизменна част сред дълбоко втръсналата на българина политическа реалност.

Той никога не си е тръгвал

Като че ли 31 юли 2019 г. се оказа повратна точка около Трифонов и екипа му. Подгрявайки още от Гергьовден, Слави всеки ден отброяваше края на предаването си в ефира на bTV. Телевизионният продукт се превърна в емблема на частната медия, а зрителите знаеха, че от понеделник до петък от 22:30 ч. можеха да видят всичко. Политици, световни знаменитости, фолклор, близки срещи с обикновения човек, смях, перушина, публицистика, сатира... И опозиционен маниер. До дупка.

"На мен ми пука, на моите колеги, с които имам честта да работя, също им пука. Тъй като аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на "несвободен". Затова ние напускаме bTV. Благодарни сме на bTV и на всички хора, с които сме работили. За нас беше страхотно 19-годишно преживяване, но пред сигурността на сегашната обстановка, ние избираме несигурността на свободата". Думи на Трифонов - "лошия в страшния филм", който няма практика да си тръгва просто така. Достатъчно е да си припомним само "Ку-Ку", "Каналето", "Хъшове" или привидните финали на всеки голям концерт, когато публиката иска още и още. И получава повече от 2 часа неофициално шоу. "Само заради вас!"

"Цялата държавна власт произтича от народа"

Член 1 от Конституцията на Републиката. Често използван "рефрен" от страна на Слави, с който той не пропуска да напомни как референдумът, организиран от него и екипа му, бе изтикан в политическия ъгъл. "Аз съм последователен и никога не се отказвам на средата на пътя. Затова ще създадем политически проект, който ще се казва "Няма такава държава", чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати в закон". Твърдата заявка, че "цялата държавна власт" ще произтече "от народа за народа" доби завършен вид след летните месеци. 

В началото на октомври сред леко конспиративна атмосфера бе учредена новата формация. И докато се изреждаха всички анализатори, стана ясно, че Трифонов няма да си купува ефирно време в никоя телевизия, а ще си направи такава. Дали умишлено, дали не - "7/8 TV" започна да излъчва след края на местните избори. Телевизията бе обявена като подарък за зрителите. За народа.

7/8, но дали ще са паднали?

Краят на годината е. Освен учредителното събрание и официалното внасяне на документите за регистрация на "Няма такава държава" в съда, уважаемият зрител все още не е видял друга публична проява около този проект. За сметка на това изглежда, че телевизията набира скорост, ако съдим по данните за гледаемост, които Трифонов публикува в своята Facebook страница. 

Междувременно обаче Софийският градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическата партия. Мотивите на съдебния състав с председател Татяна Костадинова бяха два: името и емблемата на формацията, в която има вградена стилизирана рисунка на българския трибагреник.

От екипа на Трифонов категорично заявиха, че ще обжалват решението на Темида. А Слави поясни, че дори и втората инстанция да се произнесе против "Няма такава държава", ще регистрира нова партия, ако е нужно.

Едно от скорошните социологически проучвания на "Тренд" отрежда на "Няма такава държава" (ако този проект остане с това име, разбира се) мястото на четвърта политическа сила в българския парламент. А "Алфа Рисърч" прогнозира трета позиция сред лидерските формации. Това засега като че ли не е никак достатъчно за разбутване на политическото статукво у нас. Ясно е само, че все още нерегистрираната партия си има телевизия, която в петчасовия си праймтайм представлява в общи линии разгърнато издание на "Шоуто на Слави". В което, разбира се, няма нищо лошо.

Но пред "Няма такава държава" дреме като че ли очакването у лоялния зрител да събори модела на власт у нас. А в социалните мрежи потребители рисуват с думи образ на Слави като човек, който има потенциал да реши всичките им проблеми.

Дали "Няма такава държава" ще превърне в реалност метафората "и ще си паднала, и ще си легнала" по отношение на българската политика, сякаш е рано да се пророкува. Време е "някой да изхвърли боклука", безспорно. Само че дали Слави Трифонов е точният човек, е въпрос на сериозна дискусия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com