Откъс от "Токсичните хора", Бернандо Стематеас

3913
Откъс от "Токсичните хора", Бернандо Стематеас
Снимка: Издателство "Хермес"

Всички ние в даден момент от живота си сме се сблъсквали с проблемни хора (началници, приятели, роднини и т.н.). Кой от нас, независимо в каква среда живее, не e попадал на някой манипулатор, който е искал да правим всичко, което ни нареди; на психопат, решен да вгорчи живота ни; на властен шеф, който си мисли, че може да разполага с времето ни по двайсет и четири часа в денонощието; на завистлив приятел, ревниво дебнещ всичките ни придобивки, или на съсед клюкар, който стриктно следи всяка наша крачка?

Освен болката, причинена ни от тези хора, всички ние, които някога сме били принудени да общуваме с тях, си задаваме въпроса: какво да правя? Как да поставя граници, без да ги обиждам, но и без да ощетятавм себе си? Как да направя така, че тези токсични хора да не попадат в най-близкия ми кръг от приятели?

Тази книга е посветена на това.

Много често позволяваме в най-близкото ни обкръжение да влязат интриганти, завистници, тирани, психопати, горделивци, посредствени индивиди. Това са объркани, токсични хора, които постоянно оценяват всичко, което казваме или правим, или това, което не казваме и не правим.

Токсичните хора изтъкват нашите слабости, натоварват ни и ни карат да се чувстваме уязвими. Те знаят всичко, което се случва в чуждия двор, но забравят да погледнат какво става в собствения им живот. Не позволявай на никого да отнеме контрола на живота ти, нито да прекърши мечтите ти!

Психиатърът Бернардо Стаматеас разказва за "Токсичните хора"

Бернардо Стаматеас е професор по психология със специализации в областта на семейната терапия и сексологията. Преподава в Аржентински у...

Обвързвай се с правилните хора, вярвай в себе си. Ти можеш да го направиш! Ако си наясно с целите и мечтите си, ще съумееш да контролираш емоциите си и да решиш кой ще те придружи по пътя ти. Проблемът възниква, когато сме избрали този придружител, преди да знаем къде желаем да стигнем.

Траекторията на живота ти е твоя и само ти имаш право да я начертаеш. Решението е в теб. Предизвиквай се всеки ден да постигаш повече, много повече. Ще има хора, които ще подхранват мечтите ти. Други ще подценяват всичките ти цели. Не вярвай на нито една дума или идея на токсичните хора.

Нека онзи, който не подкрепя прогреса или мечтите ти, говори каквото си иска; ти продължавай напред към целта си, не се дръж за тези, които не се радват на успехите ти. Не се интересувай от мнението им, освободи се от критиците и техните думи или действия няма да те засегнат.

Не идеализирай.

Не очаквай нищо от никого.

Пет неща, които не знаем за писателката Мануела Инуса

Мануела Инуса е родена през 1981 г. в Хамбург и още от дете мечтае да стане писателка. Книгите ѝ за най-романтичната уличка на света &b...

Всяка глава от тази книга е сама за себе си; има начало и край, но и една тема, която ги свързва: токсичните хора. Можеш да започнеш с онази, която най-много ти харесва или си кажеш „това е за мен“, и помни, че можем да се отървем от всякакви токсични хора. В тази книга ще намериш техники, които да можеш да използваш. И веднъж приложени, ще съзреш пътя към своята вътрешна независимост, ще се отървеш от фалшивата и чужда вина. Време е да си поставим за цел да преуспяваме, всеки в своята област, да не се задоволяваме с по-малко. Промяната е лесна, тя е просто едно решение, което ти можеш да вземеш още днес.

Добре е да се научим да преговаряме, но да не отстъпваме от правата си, защото те ни принадлежат. Разполагаме с две много важни думи: „да“ и „не“. И двете могат да ни помогнат да преодолеем всички различия, които биха възникнали в отношенията ни с хората. Ние живеем в общество и сме социални същества, следователно имаме нужда да се научим здравословно да общуваме с другите. Добре дошъл в света на хората! Съжителството е трудно, но постижимо.

Между другото, тук искам да уточня, че употребата на термина „токсичен“ по отношение на вредните ефекти от поведението на определени хора не е моя приумица. Приблизително от 80-те години насам този термин се използва в областта на отношенията между хората. Говори се например за токсични навици, токсични хора, токсични отношения, токсични лидери и дори токсични организации.

Накрая искам да благодаря на всички токсични хора за това, че ме вдъхновиха да напиша тази книга. Успех!

Бернандо Стематеас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Ягодови обещания", Мануела Инуса

Откъс от "Сърцето на Анаранд" от Борис Кан

Откъс от "От кражби до убийства" от Стефан Иванов

Откъс от "Предимствата на дислексията" от д-р Брок Л. Айди, д-р Фърнет Айди

Откъс от "Хората, които сеят в снега", Тина Харнеск

Откъс от "Дефицит", Евгений Тодоров

Откъс от "Какъв е смисълът?" от Микаел Дален

Откъс от "Сбогом Едуард", Ан Наполитано

Как да забележите енергийния вампир

Откъс от "Светлина между два океана", М. Л. Стедман

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com