85 дни до Париж 2024: Гриша Ганчев осигури последния ни олимпийски шампион в борбата

15533
85 дни до Париж 2024: Гриша Ганчев осигури последния ни олимпийски шампион в борбата
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Борбата е най-успешният спорт на България на олимпийски игри. Този спорт е донесъл на страната ни колосалните 71 олимпийски медала, от които 16 златни, 32 сребърни и 23 бронзови. Последната ни олимпийска титла в борбата обаче датира от вече далечната 2000 година, когато Армен Назарян става шампион. А заслуга за този триумф има и бизнесменът Гриша Ганчев...

Как Гриша Ганчев привлича Армен Назарян в България

Всичко започва още през 1994 година, когато Назарян печели първата си европейска титла, но като състезател на Армения. Още тогава той е бил забелязан от Гриша Ганчев, който по онова време е председател на Българската федерация по борба. Ганчев, който завършва спортно училище с профил "борба", се наема да спасява спорта, ставайки президент за периода 1993 - 1995 г.

Влизането на Ганчев в управлението на българската борба има връзка и с неговия бизнес с компанията му "Литекс" и конкуренцията с Мултигруп от първите години на Прехода. Гриша Ганчев иска да се разграничи от престъпниците и да подобри имиджа си и влиза като филантроп в борбата, където налива купища пари. А един от най-умните му ходове е да привлече Армен Назарян на страната на България.

Гриша Ганчев и Армен Назарян

Ганчев забелязва Назарян още през 1994 г.

През 1994 година Ганчев на няколко пъти кани Назарян и арменския отбор на лагери в България. "Още тогава г-н Ганчев ме е видял, направил съм му впечатление", споделя Назарян след години. На Игрите в Аталанта Армен Назарян излиза под флага на Армения и става първият олимпийски шампион в новата история на страната. Това се оказва и последното голямо състезание за Назарян за Армения.

"Открих своята втора родина"

След това идват съдбоносни разговори с Гриша Ганчев и друг олимпийски шампион на България в борбата - Валентин Йорданов. "Всичко стана много бързо. От Армения не искаха да ме пускат, но аз го бях взел като решение. И не съжалявам, напротив, радвам се. Тук в България открих своята втора родина. Видях колко много държи България на своите големи имена", споделя Армен Назарян.

Валентин Йорданов

Ганчев дава шанс на Назарян, той му обещава много медали

"Хората уважават спорта, уважават заслужилите. Когато се движа по улиците, винаги има едно уважение. Свикнах с това и поисках да остана. Гриша Ганчев ме откри, идваше на различни турнири. Каза ми, че ако искам да участвам за България, мога да дойда и да стане. Така и се случи. Даде ми шанс да го направя. Обещах да взема много медали и го направих", добавя още двукратният олимпийски шампион.

Първият голям успех за Назарян под флага на България идва на Европейското по борба в Минск през 1998 година, когато става европейски шампион. Две години по-късно Армен Назарян печели и олимпийска титла в Сидни като състезател на България - последната за българската борба. Назарян мечтае и за още една олимпийска титла, но в Атина 2004 грабва бронзовия медал.

Армен Назарян

Успехите на Армен Назарян за България

Армен Назарян печели общо 14 медала за България от големи форуми: злато и бронз от олимпийски игри, три златни и три бронзови медала от световни първенства и четири златни и два сребърни медала от европейски първенства. Той така и не успява да стане спортист номер 1 на България, като остава втори в класацията през 2002 и 2003 година, както и трети през 2005 година. През 2000 година България има пет олимпийски шампиони и Назарян дори не попада в топ 3.

Треньор №1 за 2013-а

Успехите на Назарян обаче продължават и като треньор. Той взима своето през 2013 година, когато е избран за Треньор №1 на България. Тогава неговият състезател Иво Ангелов става световен и европейски шампион. Мечтата на Армен е да завоюва трета олимпийска титла, но като треньор. Вярва, че може да я постигне в Токио 2020, но пандемията обърква плановете им и до титла в борбата така и не се стига.

Едмонд Назарян и Армен Назарян

Синовете на Армен Назарян вървят по неговите стъпки

В края на 2021-ва Армен Назарян е освободен като старши треньор на националния отбор по класическа борба след 9 години, прекарани на поста. Неговите синове обаче вървят по стъпките му. Едмонд Назарян вече е двукратен европейски шампион за мъже, както и сребърен медалист от световно първенство. Той се надява, че ще завоюва олимпийска квота и че ще спечели медал от Париж 2024.

Гриша Назарян - кръстен на Гриша Ганчев

По-малкият син на Армен Назарян - Гриша, също вече показва потенциала си, като завоюва престижни победи и титли при кадетите и прави първите си стъпки на голямата сцена при мъжете. И едва ли е трудно да се досетите на кого е кръстен Гриша Назарян. На Гриша Ганчев - човекът, отговорен Армен Назарян да премине в България и да донесе последната ни олимпийска титла в борбата.

На ход са Едмонд и Гриша! 

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Гриша Ганчев, Едмонд Назарян и Гриша Назарян

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

ТВ излъчване на битката на века Усик срещу Фюри!

България има европейски шампион по борба до 15 години

71 дни до Париж 2024: Синът на вятъра и четворният триумф на Игрите в Лос Анджелис 1984 (ВИДЕО)

От тъмно до тъмно: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята (СНИМКИ)

ММС подсигури над $36 000 за участието на Насар и щангистите ни на Игрите в Париж

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 14 май 2024 г.

Няма пари: Голям фал за щангите ни - ще изпуснем ли златен медал в Париж?

Европейска класа: 11 български атлети покриха нормативи за Европейското под 18 г.

Кимия Ализаде донесе европейска титла на България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com