„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“

5006
„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Думите са на французина Антоан дьо Сент-Екзюпери и описват с най-голяма точност историята, която ще ви разкажем днес. Една история за силата на мечтата и вярата в нейното постигане. Една история за подигравки, провал, но и полагането на основните на нещо изключително важно и красиво. Историята на националния отбор на Ямайка на Зимните олимпийски игри.

Всичко започва в края на 80-те

Одисеята „Ямайка на Зимните олимпийски игри“ започва още в края на 1985-та и началото на 1986-та. Тогава Джордж Фич, който е търговско аташе на САЩ в Кингстън, предлага страната да започне да се състезава и на зимните олимпийски игри, а не само на летните. Дипломатът казва: „Имате страхотни атлети, а великият атлет трябва да може да се състезава във всеки един спорт“.

Идеята на Фич да бъде направен отбор на Ямайка по бобслей идва след като гледа състезание с бутащи се колички в страната. Надпреварата е много популярна в карибската държава и всеки август събира хиляди почитатели, които наблюдават състезание, в което се използват самоделно направени колички. Спортът е доста опасен, тъй като по нанадолнището те развиват близо 100 километра в час.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Ямайка приема идеята с отворени обятия

След края на състезанието Фич и бизнесменът Уилиям Малоуни предлагат да бъде сформиран отбор по бобслей на Ямайка, който да представя страната на Олимпийските игри в Калгари през 1988-ма. Основната теза на търговското аташе на Щатите е силното представяне на ямайците в спринта – начинът, по който се задвижва бобслеят.

Президентът на Олимпийския комитет на Ямайка по онова време се влюбва в идеята островната държава да участва на най-големия зимен спортен форум в света и веднага организира кастинг за отбора. Подета е голяма рекламна кампания, но се оказва, че набирането на кадри е доста проблематично. Поради тази причина в мисията по намиране на кандидати за отбора по бобслей се включва дори ямайската армия, която обявява, че набира доброволци. В крайна сметка, през 1987-ма трима души са избрани за отбора по бобслей. Това са Дъдли Стоукс, Девон Харис и Майкъл Уайт.

Девон Харис влиза в отбора благодарение на армията

Девон Харис е единственият от тримата, който се записва за тима заради рекламната кампания в армията. Той е лейтенант във Втори батальон на въоръжените сили на Ямайка, когато вижда обява в армейския вестник през септември 1987-ма. Самият Харис е запален футболист, а също така се състезава на 800 и 1500 метра бягане. Голямата мечта на войника е да представя родината си на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 1984-та именно в атлетиката, но тя така и не се сбъдва.

Първоначално Девон Харис смята идеята за национален отбор на Ямайка по бобслей за смехотворна, но в крайна сметка е склонен от своя полковник Алан Дъглас да се яви на пробите. Младият военен демонстрира отлична физическа форма и завършва на първо място в избутването. По този начин той става част от тима на родината си. Малко по-късно към отбора се присъединява и четвърти човек – Касуел Алън.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Ямайка е допусната до участие на Игрите в Калгари

Финансирането на смелата мечта на ямайците е осигурено от Фич, както и Министерството на туризма на страната. Отборът пък тренира за Олимпийските игри в Калгари в Канада и Австрия. Начело на тима е назначен Сеп Хайдахер. По това време австриецът е един от най-прочутите треньори в бобслея, който е известен с това, че успява да мотивира млади състезатели за големи постижения. Самият той пък представя Австрия на Зимните олимпийски игри в Сараево през 1984-та.

След дълги преговори между Олимпийския комитет на Ямайка и Световната федерация по бобслей страната е допусната до участие на Игрите в Калгари, както в състезанието с двуместен бобслей, така и в това с четириместен.

Ямайците срещат доста проблеми

Националният отбор на островната държава продължава усилено подготовката си за предстоящата надпревара и през 1988-ма пристига в Калгари. Тимът на Ямайка е принуден да тренира на замръзнало езеро, за да може да свикне с тежките условия в Канада. Точно тогава Касуел Алън се подхлъзва, пада и получава неприятна контузия.

Храбрите ямайци обаче не са готови да се откажат от мечтата си. Три дни преди старта на Игрите Крис Соукс, който е в Канада, за да подкрепя брат си Дъдли, получава мястото на контузения Алън, въпреки че няма никакъв опит в бобслея.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Всички медии следят Ямайка

Първият старт, в който Ямайка се състезава, е на двуместния бобслей, а Дъдли Стоукс и Майкъл Уайт стават първите зимни олимпийци в историята на страната. Двамата се представят на доста добро ниво и успяват да завършат надпреварата на 30-то място от общо 41 отбора.

По това време ямайците вече са привлекли интереса на световните медии. Голяма част от тях обаче приемат с присмех участието на островитяните на Зимните олимпийски игри. Това обаче се променя след отпадането на националния отбор на Щатите по хокей. Тогава всички американски телевизии трябва да запълнят програмите си с нещо друго и насочват вниманието си към отбора на Ямайка по бобслей.

Най-известното състезание на ямайците

В състезанието с четириместен бобслей ямайците са преследвани от лош късмет. Още при засилката за първото си пускане по улея Дъдли Стоукс чупи една от дръжките на шейната при влизането си в нея. Отборът завършва на 24-то място от 27 възможни. По време на второто пускане пък Уайт не успява да седне както трябва на мястото си и стои почти изправен, което се отразява на скоростта, и Ямайка завършва на 26-та позиция.

Третото спускане на ямайците е най-запомнящото се от всичките им до момента. Преди състезанието Дъдли Стоукс получава контузия. Той обаче е решен да продължи. Тимът на Ямайка дава седмото най-добро време при старта от всички участници. На завоя „Крейсел“ обаче Стоукс губи контрол върху бобслея, който се удря тежко в стената на улея и захлупва четиримата състезатели.

Всички те се измъкват без наранявания, а бобслеят е бутан от персонала в Калгари до финалната линия. Ямайците пък вървят до него. Националният отбор на Ямайка не излиза за четвъртото си пускане и по този начин завършва надпреварата при четириместния бобслей на последно място.

Бобслеят вече е силно развит спорт в Ямайка

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

В крайна сметка първото участие на националния отбор на Ямайка по бобслей на Олимпийски игри завършва с провал. Това обаче не сломява духа на Дъдли и Крис Стоукс, Девон Харис и Майкъл Уайт. Четиримата стават „бащите на бобслея“ в страната. След това Ямайка участва на Олимпийските игри през 1992-ра в Албервил, 1994-та в Лилехамер, 1998-ма в Нагано, 2002-ра в Солт Лейк Сити, 2014-та в Сочи и 2022-ра в Пекин. От 2018-та пък страната има и женски отбор по бобслей.

Така завършва завладяващата история на група мъже, които сбъдват голямата си мечта – участие на Олимпийски игри. Но не в дисциплините, в които страната им има огромни традиции, а в спорт, с който няма нищо общо. Въпреки това Дъдли Стоукс, Крис Стоукс, Майкъл Уайт и Девон Харис показват на света, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как Стоичков запази честта си и подели „Златната обувка“

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

"Войната в Украйна го направи шампион": Усик е неоспоримият първенец в тежка категория

Ружди Ружди завоюва титла за България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания

Фюри - Усик: Кой ще излъчи зрелището и как да следим боя за неоспорим световен шампион?

ТВ излъчване на битката на века Усик срещу Фюри!

България има европейски шампион по борба до 15 години

71 дни до Париж 2024: Синът на вятъра и четворният триумф на Игрите в Лос Анджелис 1984 (ВИДЕО)

От тъмно до тъмно: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята (СНИМКИ)

ММС подсигури над $36 000 за участието на Насар и щангистите ни на Игрите в Париж

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 14 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт