Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

19 май 2024, 11:00 часа • 2110 прочитания

Девет часа и 30 минути преди Ню Йорк. Пет часа и 30 минути преди Лондон. Три часа и 30 минути зад Токио. Повече от век часовниците на Индия не отговарят на кръглия час при изчисляване на часовата разлика с повечето страни. И макар да е част от малка група нации и територии, които споделят тази 30-минутна разлика - включително Иран, Мианмар и части от Австралия - Индия може би има най-невероятната разлика, пише CNN.

Огромната южноазиатска нация географски обхваща две часови зони, но се придържа към необичайните си настройки на часовника, отказвайки да се раздели със система, която има сложно минало. Половинчасовата зона на Индия датира от колониалното управление на страната и епохата, когато все по-бързите параходи и влакове правят света да изглежда по-малък.

До 19-ти век Индия, както повечето места по света, работи в много локализирани времена, които често са различни не само от град на град, но и от село на село. Но ключова роля на заден план играе Източноиндийската компания, безмилостна и мощна търговска организация, притежавана от британци, която постепенно завладява контрола над големи части от субконтинента. Източноиндийската компания управлявала една от първите обсерватории в Азия в Мадрас (сега известен като Ченай) до 1792 г. Десетилетие по-късно първият официален астроном в тази обсерватория обявява времето в Мадрас за „основата на индийското стандартно време“. 

Железопътната система на Индия е създадена в средата на 1800 г. „Железниците имаха огромно влияние върху колониалните сили“, казва Джеф Гордън, старши изследовател по публично международно право в Университета на Амстердам. „Преди железопътните линии да спечелят надпреварата за времето на Мадрас, имаше надпревара сред могъщите градове – Бомбай, Колката“, добавя Гордън. „Тази битка не продължи дълго.“

Още: Климатични цели? Едни от най-големите икономики още са силно зависими от въглищата

Часово време по Гринуич

Дебати водени от необходимостта от по-добро координиране на трансконтиненталните железопътни пътувания и подобряване на морската навигация, доведоха до установяването на първите международни часови зони на конференция във Вашингтон през 1884 г. Зоните са базирани около Гринуичкия меридиан, линия на дължина, която минава север-юг през Гринуичката обсерватория в Лондон. Часовите зони на изток от меридиана обикновено са по-късни от средното време по Гринуич (GMT).

Отнема известно време системата да бъде възприета в световен мащаб. В Индия хората все още спореха за времето в Мадрас. Въпреки приемането на времето от железниците на страната, то се сблъска със значителна съпротива от работници и местни общности, които не желаят да им бъде наложено ново часово време. В крайна сметка времето в Мадрас е установено в цялата страна до 1905 г.

В началото на 20-ти век научни асоциации настояват времето в Индия да е спрямо GMT. Кралското общество в Лондон предлага две часови зони за страната. Тази препоръка е отхвърлена от колониалното правителство, което избра уеднаквено време, което е по средата: пет часа и половина преди GMT. И така, през 1906 г. британските владетели на Индия въвеждат това, което сега е известно като индийско стандартно време.

Още: Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

Снимка: iStock/Guliver

Единната часова зона на Индия е била обект на много дебати през годините, като населението на североизток иска отделна часова зона, като се има предвид колко широка е страната. Въпреки че този проблем не е уникален за Индия: географски Китай е третият по големина в света и все още има само една часова зона, която според проучване от 2014 г. е символ на централизирания контрол на държавата върху ежедневния живот на хората.

Официалните хронометри на Индия, Националната физическа лаборатория, дори призоваха за две отделни часови зони поради този проблем, цитирайки доклади за времето в Индия, което „се отразява зле“ на живота на хората в североизточната част. Вместо това предлагат две часови зони: пет часа и половина преди GMT за едната страна на Индия и шест часа и половина за другата, по-специално това, което те описаха като „крайни североизточни региони“.

Въпреки това изглежда, че необичайната часова зона на Индия ще остане така. Когато въпросът за въвеждане на две часови зони беше поставен пред парламента на Индия през 2019 г., правителствена комисия отхвърля концепцията поради неуточнени „стратегически причини“.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес