BTS бяха обявени за Глобален Артист на 2020 г. от IFPI

9075
BTS бяха обявени за Глобален Артист на 2020 г. от IFPI
Снимка: Getty Images/Guliver

Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, обяви победителите в надпреварата за най-добре продаван артист през 2020 г. Това са корейските суперзвезди от момчешката група BTS, които оглавиха тазгодишната класация на музикалната индустрия с постигнати най-добри тиражи в световен мащаб, както при продажбата на физически носители, така и като дигитално потребление.

Обявяването на носителите на наградата „Глобален артист за 2020“ беше кулминацията във възходящото паралелно оповестяване чрез Twitter и Instagram на Топ 10 от най-добре продаваните артисти за изминалата година в световен мащаб. IFPI Global Artists’ Chart е една от трите официални класации на музикалната индустрия и нейната световна организация, която проследява цялостната верига от продажби на записана музика по целия свят във всички възможни формати, от стрийминг до винил.

BTS оглавяват тази класация, след като завършиха втори през 2018 г. и седми през 2019 г. Това престижно отличие се присъжда за първи път на корейски изпълнители и на артисти, които изпълняват предимно песни на език, различен от английския.

Наградата на IFPI увенча една изключително успешна година за 7-те талантливи момчета от BTS (RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V и Jung Kook), с множество нови релийзи на албуми и рекордни продажби.

BTS направо завладяха музикалния свят през 2020 г., като поднесоха на феновете възможност за бягство чрез музика от безпрецедентните проблеми на изминалата година. Албумът "Map of the Soul: 7", който излезе през февруари 2020 г., бе с най-много предварителни поръчки в историята до момента и бързо достигна #1 на музикалните класации в над 20 страни. Версията на албума на японски език: "Map of the Soul: 7 ~ The Journey ~" излезе през юли 2020 г. и за два дни надмина 500 хиляди продадени копия, превръщайки се в най-добре продавания албум на изпълнители от мъжки пол в Япония. BTS приключиха своята невероятна година с издаването на албума "BE" (Deluxe Edition) през ноември в отговор на пандемията COVID-19, с водещ сингъл "Life Goes On", който достигна до първото място в музикалните класации на три континента.

Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, каза в тази връзка: "BTS е глобален феномен. Артистите имаха поредната изключителна година, с три нови албума. Те демонстрираха непрекъсната способност да споделят по креативен и вълнуващ начин своята история с феновете от цялото земно кълбо. BTS наистина показаха, че силата на музиката е в радостта и щастието, които тя носи на хората по целия свят".

IFPI Top 10 Global Recording Artists of 2020:

1. BTS

2. Тейлър Суифт

3. Дрейк

4. The Weeknd

5. Били Айлиш

6. Еминем

7. Post Malone

8. Ариана Гранде

9. Juice WRLD

10. Джъстин Бийбър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com