Пловдивски лекари заплашват Москов с изключване от Лекарския съюз

1666
Пловдивски лекари заплашват Москов с изключване от Лекарския съюз
Снимка: БГНЕС

Пловдивски лекари дават здравния министър в оставка Петър Москов на етична комисия и заплашват да организират подписка за изключването му от редиците на съсловната организация. Причината - отнетите от Москов права на патолога от Комплексния онкологичен център в Пловдив, което обаче според медиците е станало неправомерно.

Москов отне правата на патолога д-р Петко Маслев заради разкритията за ненужни радикални операции въз основа на негови експертизи. Според Лекарския съюз обаче заповедта на Москов е издадена в нарушение на редица закони.

Може да съдят Москов за ваксините?

Софийската градска прокуратура подготвя обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината. За...

До най-тежката възможна санкция – лишаване от права за две години, се е стигнало без преди това да има констатирани предходни нарушения на лекаря, както изисква Закона за здравето.

Лекари от пловдивския онкологичен център са излезли със становище и подписка срещу действията на Москов и със сигнал до парламентарната комисия по култура и медии за недопустими публични изяви на министъра, който е нарекъл “мърши“ техни колеги.

Според лекарите Москов си е позволил манипулативни твърдения, като например, че има 51% хистологични несъответствия в работата на патоанатома д-р Маслев. “А всъщност става дума, че за 2016г. са извършени 5 275 цитологични изследвания, 1 726 гефрира и трайни препарати - 14 036 - общо над 21 000 изследвания. От тях са извършени 43 ревизии на препарати и изследвания за които становището е на д-р Маслев, като е излязло , че има несъвпадения траен-ревизия 28 броя и това дава основания да се говори за 51 % . Но всъщност това е процент от броя извършени ревизии, а не от обема дейност, където се слиза под 0.5% при световни стандарти до 2.9 %“, се казва в становището на лекарите.

“Всичко това ни дава основание, като български лекари, от поколение за което чест, морал, достойнство и добрата грижа за пациента все още значат нещо, да потърсим сметка на тази личност, чийто по нататъчен житейски път ще покаже на кого е служил. Само технически проблем е, знаейки настроенията на колегите, да се съберат стотици подписи на лекари, дори за изключването на този, който смятаме вече е доказал, че не е един от нас, от редовете на БЛС“, се казва в становището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване