Европа е в краката на Ердоган

6104
Европа е в краката на Ердоган

Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Връщането на смъртното наказание също се радва на широка подкрепа сред гласоподавателите. Над 70% от тях подкрепят крайната мярка да бъде налагана при някои случаи на престъпления като държавна измяна. Против са 18%, а без мнение са 11%. Това показват резултати от социологическо проучване за турския вестник Akşam.

Отношенията между между Европейския съюз и Турция преминаха транзит през дипломатическото лицемерие и достигнаха до връхната точка на напрежение.

Ердоган обвини съюзниците си във въоръжаване на терористи

Турският президент Реджеп Ердоган призова НАТО да не прави разлика между отделните терористични организации в Сирия и Ирак и да не им п...

Турският президент Реджеп Ердоган вече дори не хаби усилия, за да сдържа изказванията си, насочени към ЕС. Той пръска гняв, закани и упреци към всеки, който се опитва да внася "корекции" във вътрешната политика на страната. Примерите от последните седмици са толкова много, че човек наистина остава с впечатлението, че диалогът е абсолютно невъзможен.

Ердоган от много време насам повтаря, че Турция чака пред вратите на съюза вече 53 години, а лидерите на страните членки го обвиняват в нацистки методи на управление, а той недоволства, че го мотаят с процедурни хватки, които бавят влизането на страната.

Размахан пръст

Ердоган се опълчи остро на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който наскоро заяви, че ако Турция върне смъртното наказание, преговорите за ЕС приключват.

Преди време в реч на форума за проекта за развитието на земеделието в южната ни съседка държавният глава се обърна директно към Шулц с думите: „Кой си ти изобщо, кой си ти? Какъв е този там председател на един парламент, който има силата да взема решения за Турция? От 53 години Турция виси пред вратата на Европа и не заслужава това отношение. Затова народът ще вземе своето решение. Вие първо дръжте на думата си, спазвайте обещанията си. И първо изчистете представителите на терористичните организации от Европарламента и от съвета на ЕС. Не е достатъчно само да обявите ПКК за терористична групировка, първо се прочистете от техните хора там и тогава да ви видим“.

Ердоган се готви да управлява до 2029 г.

Беше 11 октомври, когато лидерът на Партията националистическо движение (ПНД) Девлет Бахчели поднови отдавнашното обсъждане за въвеждан...

Подобна крайна реторика очевидно не притеснява избирателите на Ердоган, а че антиевропейските настроения в Турция се засилват като противовес на настойчивото желание на президента страната да влезе в ЕС, показват и последните резултати от проучване на общественото мнение. Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Връщането на смъртното наказание също се радва на широка подкрепа сред гласоподавателите. Над 70% от тях подкрепят крайната мярка да бъде налагана при някои случаи на престъпления като държавна измяна. Против са 18%, а без мнение са 11%, пише още турският вестник Akşam.

Междувременно Западът гледа и зрелищата, които турската държава организира от времето на неуспешния опит за преврат от 15 юли. Масови арести, разправяне с неудобните на властта, уволнения, закриване на медии. "Естественото", което сякаш следва на фона на чистката, е вкарването на смъртното наказание, което ще затвори вратите на Турция въобще към цивилизования свят. Въвеждането на изцяло президентска република е другата лелеяна мечта на Ердоган, която би му осигурила индулгенции и път към установяването на еднолична власт.

Нещо повече, турският държавен глава е наясно, че ако не към ЕС, то винаги страната може да се присъедини към „Шанхайската организация за сътрудничество“ (ШОС), която включва Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Русия. А затоплянето на отношенията с Путин от последните месеци е още един силен индикатор, който може да претегли везните в друга посока.

Но Европа е в краката му

Не трябва да забравяме обаче, че в Турция има милиони бежанци от Близкия изток, много от които имат за крайна цел държавите в Западна Европа. След като на 20 март тази година ЕС клекна пред споразумението за бежанците, ръководителите на Съюза обещаха ускоряване на преговорите за членство на Турция, либерализация на визите и 3 млрд. евро за справяне с кризата. Историческата договорка пък предвиждаше емигрантите, които достигат гръцката държава, да бъдат връщани обратно в Турция. За всеки такъв емигрант, приет от Турция, тя да получава правото да изпраща в ЕС по един сириец, търсещ убежище и закрила.

Ердоган: Западът подкрепя "Ислямска държава"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини западните държави в подкрепа на "Ислямска държава", предаде Анадолската агенция. "Западът ...

Така на практика Европа се озова в краката на Ердоган, който неколкократно заплашваше държавите членки, че ще пусне мигрантите без да му мигне окото. Така бежанската вълна стана повод и за сложни геополитически уговорки, а раздираната от нестабилност и несигурност Европа бе принудена да мине в режим на отстъпление пред натиска, който Турция й оказва.

Импулсивността на Ердоган не е за подценяване, защото най-малкото фактите от последните месеци го доказват. Ето защо ЕС трябва да демонстрира по-голяма решителност пред показването на мускули от юг, тъй като отчасти Съюзът сам забърка тази каша с обещанията още в началото.

Този конфликт е най-проблематичен за България, тъй като първата спирка на мигрантите при едно непремислено отваряне на турската граница от страна на Ердоган, е на наша територия. Ала ние вместо да настояваме пред европейските си партньори за гаранции и повече подкрепа и да си свършим работата по опазването на границата ни, се занимаваме с какво казал един банкер за едни хора. А и Европа още стои иначе високомерно в краката на Ердоган.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com