Бизнесът и синдикатите не искат и да чуят за промените в адвокатския закон

5157
Бизнесът и синдикатите не искат и да чуят за промените в адвокатския закон
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите категорично не приемат промените в Закона за адвокатурата и дори заплашиха, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако тези промени се превърнат в закон.

Основният аргумент против е, че адвокатите монополизират дейности, които се извършват и от други професии като счетоводители, нотариуси и юрисконсулти. С предложените промени адвокатите ще станат единствен избор за извършване на определени дейности и на практика само те ще могат да контактуват с документи от името на работодателите с НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Търговския и имотния регистър. Адвокатите обаче твърдят, че промените въвеждат ред при адвокатския труд и се затяга контролът кой всъщност става адвокат, както и се предвижда обезщетение за клиентите на адвокати, ако юристите им нанесат щети със загубено дело. Пред Actualno.com и председателят на Благоевградската адвокатска колегия Иван Чолаков, и председателят на Facebook общността на българските адвокати Петромир Кънчев изразиха увереност, че текстовете ще бъдат прецизирани между първо и второ четене. Според председателят на УС на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП) Катя Крънчева обаче не може да има прецизиране на нещо, което изначално е сбъркано.

Катя Крънчева: Адвокатите не разбират, че няма как всяка малка фирма да им плаща за изготвяне на трудов договор

Не може да има прецизиране на нещо, което изначално е сбъркано. Така председателят на УС на Асоциацията на счетоводителите и счетоводни...

Още преди да влязат в парламента, тези промени бяха отхвърлени от социалните партньори единодушно в тристранката, а отрицателните им становища са изпратени до председателя на НС и до шефа на правната комисия Данаил Кирилов, припомня в. "Сега". Въпреки това депутатите от правната комисия приеха текстовете на първо четене.

"Този законопроект е ярък пример на безогледен лобизъм. Фактът, че социалните партньори единодушно са го отхвърлили в Съвета за национално сътрудничество, но той бе приет на първо четене в правната комисия в парламента, напълно обезсмисля работата на този съвет и ние сме готови да преразгледаме участието си в него, ако той не бъде изтеглен", заяви шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. От КНСБ също припомниха, че заедно с останалите национално представени организации имат обща декларация срещу промените отпреди няколко месеца.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който вече ръководи тристранката, обеща да призове депутатите "да обърнат внимание" на отрицателните становища на социалните партньори. Самият Дончев не взе отношение по законопроекта по същество. Промените са писани от Висшия адвокатски съвет, внесени от депутати-юристи от няколко партии, начело с Кирилов и Петър Славов. Комисията за защита на конкуренцията пък се произнесе срещу тях по сигнал на Българската стопанска камара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com