Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

10195

"Ако назначат Митов, ще кажа - ГЕРБ носим отговорност за външната политика. В момента мога да кажа, че носим отговорност и ще защитим всичко, което е свързано с подкрепата на Украйна и с модернизацията на Българската армия", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. 

Той призна, че ГЕРБ носи отговорност и за отбраната, защото ген. Запрянов е водещ експерт на партията.

Думите на Борисов дойдоха след като министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Разбира се, че Даниел Митов е ярка политическа фигура, каквато е Спецов, каквато е Гвоздейков и каквато беше Мария Габриел", заяви Борисов. 

Защо е искал смяната на министъра?

Борисов обърна внимание, че последните 9 месеца на това управление ГЕРБ е насел 100% цялата отговорност за външната политика на държавата.

"Ярко политическо лице като Мария Габриел оглавяваше външно министерство, аз оглавявам външна комисия. Искам доктрината, идеологията, това, което сме се борили с колегите от другите партии, да бъдат продължени", заяви още Борисов.  ОЩЕ: Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Кадровите промени в служебния кабинет и ГЕРБ

Борисов бе попитан дали обсъжда кадровите промени в служебния кабинет, с думите: "Не, вече няколко пъти ме питате по този въпрос".

На въпрос какво означават думите му, че ако Главчев не се съобрази с искането за смяната на външния министър, ще го накарат впоследствие да го направи, Борисов каза: "Това означава, че ние сме парламентарна република и всички закони, които чакат в отбраната, в енергетиката и в социалната сфера, минават през парламента. Ние сме най-голямата партия", заяви Борисов.

Според него е съвпадение, че Главчев поискал смяна на министъра веднага след неговите думи.

"Парламентът носи политическата отговорност за това служебно правителство. Затова се обръщам към колегите Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Когато гласувахме Конституцията си говорихме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, затова никой не го притесняваше кой от коя партия е", добави смята Борисов. ОЩЕ: Борисов е доволен, че Спецов остава в НАП (ВИДЕО)

Половината министри в служебния кабинет са от ПП, според Борисов

Борисов разказа, че на партийно мероприятие на ГЕРБ хората са били бесни от назначенията в служебното правителство.  По думите му половината министри са от ПП-ДБ. Той обърна внимание, че майката на кмета на район "Подуяне" е министър в правителството на Главчев.

"Трябваше да им отговоря, че още от първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначенията, но така е преценил Главчев, така е направил", заяви Борисов.   

Той обърна внимание, че Главчев е избрал Росен Карадимов. "Г-жа Нинова не си ли спомня, че той беше началник кабинет на нейния лидер", добави Борисов. ОЩЕ: "ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com