Борисов: Само правителство център - дясно може да гарантира европейското развитие на България

22250
Борисов: Само правителство център - дясно може да гарантира европейското развитие на България
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува в профила си във Фейсбук мнението на ПП ГЕРБ по предложенията на Радан Кънев от Реформаторския блок за шест стъпки за излизане от кризата.

"По повод представените от господин Радан Кънев, от името на Реформаторския блок, Шест стъпки за излизане от кризата и твърденията, че не сме реагирали с позиция по тях, въпреки че нямаме изпратени до ПП ГЕРБ официално техните предложения, или не сме получили покана за среща, на която да ги обсъдим, от уважение изпратих официално писмо до господин Кънев, в което изразявам нашето мнение по водещите предложения за излизане от кризата", пише Борисов във Фейсбук.

По стъпка 1 – незабавна оставка на правителството.

Борисов: БСП обслужва противниковия интерес за "Белене"

Управляващите обслужват противниковия интерес на руската компания в Париж за АЕЦ "Белене", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профи...

Смятам, че позицията на ПП ГЕРБ беше достатъчно ясна и категорична, непосредствено след парламентарните избори на 12 май 2013 г. и последващото съставяне на правителството на БСП, ДПС и Атака – а тя е, че настоящото правителство трябваше незабавно да подаде оставка, защото няма доверието на българските граждани и европейските ни партньори. Задкулисието и непрозрачността при взимането на управленски решения доведе и до безпрецедентни граждански протести още на третия ден от съставянето на това правителство. Отлагането на подаването на оставка води до задълбочаване на кризата в страната и изолацията ни от нашите евроатлантически партньори.

По стъпка 2 – Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

Преди повече от пет месеца ПП ГЕРБ призова в дневния ред на 42-то Народно събрание да бъде включена единствена точка – Изработване и приемане на нов Изборен кодекс, съобразен с обществените очаквания и международните препоръки и гарантиращ демократичното представителство, след което Народното събрание да се разпусне.

По стъпка 3 – Разпускане на 42-то Народно събрание и насрочване на нови избори.

За ПП ГЕРБ оставката на сегашното правителство е неразривно свързано и с оставка на настоящото Народно събрание. Категоричната ни позиция е, че в рамките на сегашния парламент не може да се търси политически консенсус за съставяне на ново правителство.

По стъпка 4 – Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43-то Народно събрание за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

Единствено дясно-центристко правителство може да гарантира европейското развитие на България. То може категорично да се противопостави на популизма и национализма, който е стил на сегашното управление, и то не от сега. Дясно-центристко правителство може да гарантира демократичното и икономическо развитие на страната.

По стъпка 5 – Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

ДБГ преговаря с Реформаторския блок за общо участие в евроизборите

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите (ДБГ) даде мандат на преговорен екип да започне незабавни преговори за сключ...

Следващото правителство, освен дясно-центристко трябва да осъществи много реформи в различни сфери. То трябва да бъде основано на експертността и ясна визия за това какво и как да се направи. Всички тези стъпки, както и основополагащия принцип за експертността са заложени в нашата програма и обхващат всички сфери на обществения живот.

По стъпка 6 – Обществен дебат за промени в Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико народно събрание.

ПП ГЕРБ е на мнение, че настоящата Конституция е изчерпала много от своите основополагащи принципи, залегнали в нея при приемането й. Не трябва да забравяме, че тя беше приета в едни други времена, в които интересите на БКП все още бяха доминиращи и в голяма част продължават да бъдат гарантирани и до днес. Промените в основополагащия закон на държавата и държавността трябва да бъдат направени, за да гарантират демокрацията и свободите на гражданите, както и принципа за разделение на властите.

В заключение още веднъж подчертавам, че нашето виждане е, че само с разумен диалог между партиите от център-дясно, както и с нашите партньори от Европейската народна партия можем да постигнем резултат по основните приоритети за демократичното и икономическото развитие на страната, пише Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика