ГЕРБ и БСП се скараха коя визита при Путин е по-важна, обединиха се срещу протеста против "Белене"

8125
ГЕРБ и БСП се скараха коя визита при Путин е по-важна, обединиха се срещу протеста против "Белене"
Снимка: Getty images/Guliver

Визити в рамките на 10 дни от президента и премиера в Русия са безспорно успех в дипломацията – както в отношенията ЕС-Русия, така и за отношенията България-Русия. Ще ми се да смятам, че държавните мъже гледат в една и съща посока – интересът на българските граждани. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според Атанасова при визитата на Радев нямало разговори за големи проекти. На моментален въпрос на Нова телевизия относно информацията за АЕЦ "Белене" и "Български поток", Атанасова отвърна, че може би трябвало да видим кой постави въпроса за "Български поток" и какъв бил отговорът.

Путин потвърди, че Борисов отива в Русия след няколко дни

След няколко дни Русия ще има удоволствието да приеме българския премиер Бойко Борисов. На тази среща ще продължим дискусията що се от...

Това, което президентът Радев направи, беше една много тежка крачка, след като се превърнахме в ястреби и русофоби, заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев. Той обяви, че Радев искал да има министри при визитата му, но това не било позволено, което показвало противоборството между президентството и правителството.

Разделението на властите в България е ясно. А Бойко Борисов има добри отношения с всички водещи политици в света, отвърна Атанасова в ефира на Нова телевизия. Според нея посещението на Радев било "подгряващо" за отиването на Борисов. Тя не се съгласи, че имало замразяване в отношенията между България и Русия.

Г-н Борисов шикалкавеше по времето на назначения от него президент Плевнелиев. Той чакаше знак от европейските си господари, нападна Мирчев, като напомни как германският вестник "Ханделсблат" нарече Борисов "портиер". Да не забравяме, че патриарх Кирил, а не Путин, посети България за 3 март и знаем как завърши посещението му. Да не забравяме, че президентът Путин е подарил на президента Радев картина за битката на Шипка, не остана длъжна Атанасова.

Относно АЕЦ "Белене" обаче Атанасова каза само, че не знаела дали трябва да коментират с Мирчев, след като има позиции. След като ѝ беше напомнено, че разговорът за "Белене" не е завършил в България, Мирчев се включи и обясни, че трябвало да се водят разговори с Русия. Това, което Борисов трябва да направи, защото държи мнозинството в парламента, е да махне мораториумът за строителството на АЕЦ "Белене", подчерта депутатът от БСП. 40 минути двамата президенти са си говорили без преводач, това не може да са общи приказки, добави Мирчев.

Най-интересното от вчерашните протести беше, че се протестираше срещу евентуални решения, докато Радев беше в Русия, направи сложна връзка Атанасова, намеквайки, че протестът против "Белене" всъщност обслужва Румен Радев. Няма нужда да коментираме хора, които вече веднъж са получили от избирателя "не", каза и Мирчев. Нека се размрази проекта и ще говорим, защото приказките на ГЕРБ често са популизъм, уточни той. Държавата е редно да участва в такъв тип проекти, подчерта Мирчев, а Атанасова каза, че държавата е дала достатъчно пари и не трябва да се ангажира повече.

Румен Радев определи като "пробив" срещата си с Медведев в Москва

Българският президент Румен Радев определи срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев като "пробив", тъй като е първата на толкова...

Пременил се Илия, погледнал се ...

Докато Атанасова и Мирчев се надприказваха по Нова телевизия, в студиото на bTV протече абсолютно подобен разговор.

"Президентът придаде малко по-голямо значение на тази визита. Каква е била причината да се тръгне в посока на историчност - за мен е странно, но не виждам затопляне на отношенията". Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в коментар за посещението на президента Румен Радев в Русия и срещата му с руския му колега Владимир Путин. Депутатът изрично подчерта, че преди да отиде в Русия, Борисов ще направи посещение в Украйна.

Относно идеята за реализирането на "Български поток" Биков уточни, че "какъвто и поток да има той се осъществява преди всичко от правителството".

За АЕЦ "Белене" Биков припомни, че договорите за проекта са били лошо написани: "Ние вярваме в Господ, а АЕЦ "Белене" е един процес, който се променя и ние заемаме адекватна позиция".

Радан Кънев за АЕЦ "Белене": Получаваме един москвич

Става дума за реактор от второ поколение, модел от 80-те години, продават ни стар москвич. Така обрисува ситуацията с АЕЦ „Белене...

По думите на Крум Зарков от БСП "това счупване на ледовете и този нов импулс на отношенията между двете страни не може да бъде отречен. Това е първа важна крачка и сега е ред на правителството да се развие в прагматични отношения, които се опитват да развият доста европейски страни с Русия. Сега е ред на министър-председателя и на министрите да поемат този тон".

Според депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов срещата между българския и руския президент е правилната посока на отношенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика