Румен Радев определи като "пробив" срещата си с Медведев в Москва

2962
Румен Радев определи като "пробив" срещата си с Медведев в Москва
Снимка: Президентство на РБ

Българският президент Румен Радев определи срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев като "пробив", тъй като е първата на толкова високо равнище от години насам. Двамата са обсъдили предимно теми в сферата на енергетиката.

„Пробив е, защото е първата среща на най-високо равнище след продължително прекъсване. Затова нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати за взаимодействията за всички останали области от взаимен интерес. Да, говорихме за взаимни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал. Има такъв потенциал, разбира се, и в енергийните проекти. Визитата ми вече дава резултат. В последната седмица българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие", заяви държавният глава, цитиран от "Дарик".

Радев иска доставка на руски газ през Черно море с името "Български поток"

На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен Радев в Русия. В понеделник (21 май) той ще се срещне с Дмитрий ...

"Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, но е недостатъчно. На първо място положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев, и с президента Путин утре, трябва да бъде използвана по най-добрия начин от българското правителство, понеже тези срещи дават един импулс и отварят възможности за работа на министрите. Затова очаквам, и тук вече премиера Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях“, заяви още Радев.

Що се отнася до това дали руският премиер е поставил въпроса за санкциите, Радев заяви: „Не, не е поставял темата за санкциите. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често. След два дни тук ще бъде президентът ан Франция, която за миналата година успя да измести Германия, като пряк инвеститор № 1 във руската федерация. Франция, която има стокообмен с Русия за миналата година от 16 милиарда долара, а Германия, която има стокообмен от 50 милиарда евро. Нека сами да си направим извод за санкциите. Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“.

Още от встъпителните думи на Дмитрий Медведев стана ясно, че Русия очаква посещение и на българския премиер Бойко Борисов.

„Ще бъде скоро. Затова ви казвам, че е много важно да се използва този импулс. Много е важно двете правителства да работят заедно за конкретизиране на конкретни сфери на сътрудничество. Разбира се, има и тежки области, където трудно ще намерим решение. Но това не означава, че трябва да бягаме от диалог“, добави още българският президент.

Радев не се отказва да кани Путин да дойде в България

Президентът на България Румен Радев съобщи, че ще покани още веднъж Владимир Путин да посети балканската страна. Българският лидер заяв...

Запитан кои са те, той отговори: „Мога веднага да ви кажа. Лицензионният режим за производство на военна техника, въоръжени резервни части по спогодба между Народна република България и СССР. Тук България има своите определени интереси. Българският военно-промишлен комплекс, това обясних на премиера Медведев най-откровено, е важна част от българската икономика. Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас. И България трябва да отстоява своите интереси“.

На въпрос какви са тези изисквания, българският държавен глава каза: „Например България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжение, в други страни. Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика