ТАСС: Русия иска да знае за АЕЦ "Белене" до края на юни

6554
ТАСС: Русия иска да знае за АЕЦ "Белене" до края на юни
Снимка: Прессекретариат на президента

До края на юни 2018 година българското министерство на енергетиката трябва да предостави на Русия различните варианти за ползване на оборудването на АЕЦ "Белене". Това пише в резюмето на разговора между руския президент Владимир Путин и българския му колега Румен Радев в Сочи, твърди руската държавна информационна агенция ТАСС.

Подобно искане означава, че всъщност Русия притиска България да вземе бързо решение относно бъдещето на АЕЦ "Белене". Припомняме, че правителството даде зелена светлина проектът да бъде разгледан в парламента и евентуално размразен. Българският енергиен министър Теменужка Петкова пък каза в началото на миналата седмица, че до края на тази година държавата може да обяви процедура за избор на частен инвеститор за изграждане на "Белене", но само ако Народното събрание размрази проекта. Вицепремиерът Томислав Дончев пък изрично каза, че няма как АЕЦ "Белене" да се строи без "Атомстройекспорт", защото реакторите са руски, предвид неофициалната информация, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) иска да използва и китайски реактори в проекта. Дни преди Дончев да се изкаже, Теменужка Петкова също потвърди, че "Росатом" има думата по всичко за проекта "Белене".

Румен Петков брани АЕЦ "Белене" като Матросов на амбразурата

Няма протест и контрапротест. Има митинг в подкрепа за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" - каня всички желаещи да дойдат в 18:00 часа пред Ми...

Българският енергиен министър каза и нещо друго относно "Белене" - че тепърва трябва да се избере вариант за реализация, ако парламентът реши проектът да бъде правен, като държавата подкрепя варианта със стратегически частен инвеститор, но с държавно участие и блокираща квота. Припомняме, че в края на миналата седмица Петкова обяви, че ще се прави оценка на нематериалните активи, тъй като на материалните вече има оценка и ако проектът е 10,5 млрд. евро, както препоръчва БАН – да не надхвърля тази граница, той държавата досега е дала 3 млрд. лева и това е малко над 10%, а блокиращата квота трябва да е 34%.

Същевременно до края на юли тази година можело да приключат преговорите между "Росатом" и България за шести блок на АЕЦ "Козлодуй", твърди ТАСС относно това за какво всъщност са говорили Путин и Радев.

Междувременно другата голяма руска държавна информационна агенция РИА Новости набляга единствено на сектор "туризъм" в материала си за срещата между Радев и Путин. Изрично се посочва, че около 300 000 руски граждани имат имоти в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика