Изненада: Заради ГЕРБ и ДПС партия от ПП-ДБ напуска коалицията (СНИМКИ)

11738
Изненада: Заради ГЕРБ и ДПС партия от ПП-ДБ напуска коалицията (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Трус в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" в навечерието на изборите 2 в 1.

Партия "Зелено движение" (която бе част от вътрешната коалиция на "Демократична България", заедно с "Демократи за силна България" и "Да, България") напуска общата организация и ще се яви под различен формат, съобщиха от партията.

"Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си", пишат от партията.

Още: Журналист: Изчегъртват ПП-ДБ - те си плащат цената, че не успяха да изчегъртат ГЕРБ, а управляваха с тях

Според "зелените" участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но те ще прояват "смелост да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията".

Депутатът от "Зелено движение" и бивш съпредседател на партията Владислав Панев. Снимка: БГНЕС

Те изтъкват и решението на европейското си политическо семейство в лицето на Европейските Зелени, както и решението на Националното събрание на Зелено движение, което "не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС".

Още: Кирил Петков: Старият модел се върна само за два дни на кабинета на Пеевски и Борисов (ВИДЕО)

"Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост", казват от партията.

Припомняме, че в настоящия 49-и парламент от 63-членната група на ПП-ДБ, партия "Зелено движение" има трима представители - Даниела Божинова, Васил Тодев и Владислав Панев. Самият Панев е и съпредседател на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ.

"Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество", пишат още от "зелените".

Забавени реформи

От партията отчитат още, че основен проблем на последното редовно правителство е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи.

Още: Партия от управляващото мнозинство се закрива? (СНИМКИ)

"Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото. Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция", казват от "Зелено движение".

Снимка: БГНЕС

Напрежението не е от сега

Припомняме, че "Зелено движение" често изразяваха своето несъгласие с общите решения на коалицията ПП-ДБ в последните месеци.

Сред най-показателни са приетите решения за липса на подкрепа за мандата на ГЕРБ при сформирането на кабинет с премиер Мария Габриел през м. март. В края на 2023 г. пък "зелените" се обявиха и против избора на бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционен съдия.

По време на управлението на правителството на акад. Николай Денков, "Зелено движение" свали доверието си и от министъра на екологията Юлиан Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика