Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

2703
Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове
Снимка: Getty Images

България се готви да даде още оръжие на Украйна, като за единия вид може да заобиколи контрола от страна на ООН за неразпространение на касетъчни боеприпаси. Това твърди лидерът на известната с проруските си позиции "Възраждане" Костадин Костадинов, който прочете специална декларация от парламентарната трибуна.

Основното в нея - началникът на генщаба ни адмирал Емил Ефтимов и председателя на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев имали среща с извънредния пълномощен посланик на Украйна и аташето по въпросите на отбраната към посолството на Украйна в България. Срещата била по българска инициатива. В реплика Христо Гаджев категорично отрече да е имал среща в деня, посочен от Костадинов (7 февруари, 2024 година) и определи думите му за неверни.

Още: Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Твърденията

Костадинов обяви, че на въпросната среща било обсъждано как България да даде на Украйна ракети "Точка-У". Имало съвет от САЩ да ги разглобим и да бъдат превозвани на части, за да не попадат под контрола на ООН за разпространение на касетъчните боеприпаси. България е страна по конвенцията за неразпространение на касетъчни боеприпаси – има и специален закон за това, като контролът се осъществява от министъра на отбраната.

Освен това, Костадинов заяви, че България била готова да даде списък с 57 танка Т-72 на Украйна "без посочени цени" и че "потенциално е готова" да даде зенитно-ракетни комплекси С-200 и С-300 с ракети за тях. И обяви, че "Възраждане" щяло да иска проверка – а официалното прессъобщение с декларацията завършва доста показателно за характера на казаното: Единствените, на които вярваме са българските граждани, те ще имат възможност на 9 юни да избират между войната, която искат да проведат тук евро-американските партии и мира, който защитава единствено и само "Възраждане": Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Междувременно Украйна представи първи модернизирани български бронетранспортьори, които бяха прехвърлени като военна помощ. В началото на годината Украйна започна да получава първите машини от транша от 100 БТР-60, които се намираха в складовете на МВР на България.

"Абсолютно необходима е доста дълбока модификация на прехвърлените морално остарели машини, така че да отговарят на минималните изисквания на съвременното бойно поле. Освен това бронетранспортьорите ще преминат основен ремонт", пише в съобщение на медийния официоз на украинската армия. И се уточнява: старите двойни бензинови двигатели GAZ-40P с мощност 90 конски сили заедно със скоростната кутия се заменят с два нови германски Deutz BF4M2012 с мощност 102 к.с. всеки. Тоест при тегло от 10 500 кг мощността на машината ще бъде 205 к.с. Украинските инженери преработват изцяло и моторно-трансмисионното отделение и променят геометрията на бронирания корпус. Вместо "изключително неудобните люкове" (украинското описание), от двете страни на отделението за излизане от машината се изрязват нормални врати за удобно излизане на войниците. Пренареждат се и пейките вътре в БТР-а - първоначално са така разположени, че хората стоят гръб в гръб, а с новото разположение ще може да се побират повече войници. Въоръжението остава оригиналното: 14,5-мм картечница KPVT с голям калибър, както и сдвоена 7,62-mm картечница PKT. Ефективността им би трябвало да се увеличи поради инсталирането на нов мерник (дневен и термовизионен за нощен бой): Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика