Местан призова парламента да работи за техническите по характер закони

13214
Местан призова парламента да работи за техническите по характер закони
Снимка: БГНЕС

Има истински глад в българското общество за малко повече отговорност, общи позиции и съгласие. Нека останем отговорни и отговорността да се изрази в придържане към постигнатото споразумение при държавния глава. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в кулоарите на Народното събрание след провала на днешното заседание и заявката на ГЕРБ, че тяхната парламентарна група повече няма да влиза в зала, предаде БГНЕС.

В противен случай, според Лютви Местан, политиците биха дали знак, че думата им винаги е предпоследна. "Хоризонтът на това Народно събрание е ясно очертан", посочи Местан и добави, че това важи и за хоризонта на управление на кабинета "Орешарски".

Според него е ясна както датата за избори и разпускането на парламента, така и тази за подаване на оставка на Орешарски, макар да не е ясно записана. Ако това е проблемът, то е възможно и датата за самата оставка да се конкретизира, посочи Местан.

"Не виждам логика да загубим 16 или 17 работни дни за това Народно събрание и то по законопроекти, по които има консенсус", категоричен бе Местан, който нарече "безотговорно" решението тези работни дни да не бъдат използвани. Имаме редица закони, които са технически по своя характер и които не предполагат никакъв антагонизъм, настоя още веднъж той в своя призив останалите политически сили да подходят отговорно.

Промяна на датата за изборите би означавала окончателно сриване на доверието и процес на ерозиране на институционалността и държавността, посочи Местан. На многократни въпроси какво ще се случи, ако все пак останалите политически сили не се съгласят с този призив, лидерът на ДПС призова засега да не се влиза в тази хипотеза. "Надявам се да имаме съзнанието за последствията, които ще излязат извън пределите на конкретната политическа ситуация и касаят стойността на политическата дума, която е фундаментална", категоричен бе той.

Лютви Местан коментира и обвиненията, че ДПС "кадрува" в Държавен фонд "Земеделие", като призова журналистите да направят справка за подобни твърдения, след което, според него, ще оттеглят тези въпроси. "Когато чуя въпрос за ДПС назначенията като мека форма за преяждането с власт, ще отговарям с "дайте факти"", закани се Местан. Той бе категоричен, че министър Греков и да иска, не може да кадрува в ДФЗ.

По време на брифинга бе засегната и темата за поправката в Наказателния кодекс, която касае отпадането на давността за престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Този въпрос е поставен в дневния ред на Народното събрание много преди консултациите при президента, посочи Местан. Според него тази поправка касае фундаментален проблем, по който той априори очаква съгласие, включително от БСП. "Ние възприемаме БСП в съвременния политически спектър – тя е там заради трезвата оценка на комунистическия период", обясни Местан и допълни, че в тази връзка за него е странна позицията против въпросната поправка в НК.

Реформаторите: Орешарски и компания минират четири области с бързи промени

Всеки ден управление на настоящия кабинет вкарва България във все по-дълбока мизерия и задълбочава кризата. Това предупредихме преди 38...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика