"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

15854
"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски
Снимка: БГНЕС

Ангел Петров – бивш главен секретар на Министерството на електронното управление отговори на обвиненията на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски за твърденията му, че за администрацията са купувани ненужно скъпи лаптопи.

По думите му от описваната от Йоловски "паралелна реалност" от миналия октомври насам е точно обратна на действителната.

"Ексминистър Александър Йоловски, който към настоящия момент е съветник на министъра на електронното управление, т.е. същият е част от служебното правителство, което следва да проведе честни и открити избори, директно влетя в предизборната кампания, като без да се свени изобщо, изрече куп твърдения, които рязко се разминават с действителността. Директно обвини министерство на финансите, че прескъпо купуват геймърски компютри за нуждите на чиновниците, вместо да възложат покупката на „Информационно обслужване“ АД, което осигурява подобаващи бизнес конфигурации, на цена с хиляда лева по-ниска от постигнатата от Централния орган за покупки (ЦОП)", написа във Facebook профила си Ангел Петров.

„На първо място, компютрите, закупени от ИО (Информационно обслужване) АД, през визирания от Йоловски период 2020 г., които дружеството впоследствие препродава на администрацията (предполагаемо с печалба) са на доставна цена от 1254 лв, т.е. с 114 лв. по-скъпи от тези, осигурени по линията на рамковото споразумение възложено от ЦОП. На второ място компютрите осигурени от МФ чрез ЦОП са изключително за бизнес нужди, което не изключва да се ползват и за други цели, ако това не е в разрез с политиката на съответната администрация“, допълва Петров. Още: Божидар Божанов отрече да е имало намеса в обществени поръчки или заплахи срещу Йоловски

 

Той припомня, че Александър Йоловски е заемал длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) от октомври 2016 г. до 11 юли 2019 г., когато е поискал да бъде освободен по лични мотиви със заявление от 11 юни 2019 г. Тоест, говори за процеси, в които е бил пряк участник, което означавало преднамерено манипулиране на общественото мнение.

„Времето, през което е пребивавал на този пост, съвпада с времето, в което е съгласувана и проведена процедурата по сключване на рамковото споразумение за доставка на компютри за нуждите на администрацията“, уточнява бившият главен секретар. Още: Протоколите цъфтят: Кирил Петков е каратист, заплашва и рекетира с Божидар Божанов

Той пояснява, че Централният орган за покупки (ЦОП) към Министерство на финансите (МФ) никога не е притежавал необходимата експертиза самостоятелно да разписва техническите спецификации за доставка на ИКТ оборудване, поради което винаги е разчитал на експертизата на ДАЕУ в тази посока.

И смята, че Йоловски пряко или косвено е участвал в разработването или утвърждаването на техническите спецификации по сключването на рамково споразумение с предмет „Доставка на компютри и периферни устройства за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации“, обособена позиция № 2 „Доставка на преносими компютри“. Още: Широко затворени очи: Министър Йоловски и е-поръчките, за които трябва да се говори

Обществената поръчка е била публикувана на 28.02.2019 г., с възложител Росица Велкова-Желева — заместник-министър на финансите. 

Видно от публичната информация, на базата на сключеното рамково споразумение, МФ е провело две обществени поръчки за доставка на преносими компютри, а именно:

Обществена поръчка с предмет: „Доставка на преносими компютри за нуждите на Министерството на финансите“ по Рамково споразумение № СПОР-24/20.11.2019 г. на ЦОП.

Обществена поръчка с предмет: „Доставка на преносими компютри за нуждите на Министерството на финансите“ по Рамково споразумение № СПОР-24 от 20.11.2019 г. на ЦОП.

По тези две обществени поръчки са доставени два модела преносими компютри: Lenovo V15-ADA – с цена 1140 лв.; Lenovo ThinkPad Edge E595 – с цена 1142 лв.

Доставените компютри са от сериите V Laptop Series и E Series Laptops, като видно от страницата на производителя, това са компютри от бизнес сериите на Lenovo, предназначени изключително за работа, но не и за игри.

По думите на Йоловски, компютрите доставени от МФ са с по хиляда лева в сравнение с доставяните от „Информационно обслужване“ АД. Т.е. твърди, че дружеството постига невероятната цена от 140 лв. за единична бройка.

Какво обаче показват данните от ЦАИС ЕОП?

Във визирания от него период, „Информационно обслужване“ АД е обявило една обществена поръчка с предмет „Доставка на компютърно оборудване“, като за съпоставимост ще погледнем цената на обособена позиция 6: „Преносима бизнес компютърна конфигурация 15 инча“.

Видно от ценовото предложение на участника, цената на компютърната конфигурация е 1254 лв.

„И макар да не е редно да сравняваме червени и розови домати, или биволско сърце, поради подадена декларация за конфиденциалност от страна на участника. И да искаме, не бихме могли да сравним параметрите на преносимите компютри в отделни обществени поръчки, доколкото в техническото предложение са заличени не само конкретна марка и модел преносим компютър, но са заличени и всички параметри на конфигурациите.

Според Ангел Петров използването на Йоловски в предизборната кампанията, при положение че е част от изпълнителната власт, призвана за организиране на част от изборния процес, нито е допустимо, нито е морално.

„Когато поставим всичко това и в контекста на отправени заплахи, назначени охрани и бездействие на правораздавателни органи, гротеската е пълна!“, обобщава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика