Широко затворени очи: Министър Йоловски и е-поръчките, за които трябва да се говори

5452
Широко затворени очи: Министър Йоловски и е-поръчките, за които трябва да се говори
Снимка: БГНЕС

В някои от авторитетните български медии напоследък се заговори за един министър от кабинета "Денков-Габриел" и две обществени поръчки за милиони, които би трябвало да направят управлението далеч по-открито и далеч по-дигитализирано. Но мъглата около тях е гъста - а отново говорим за държавни пари, за милиони, които идват от данъците на всички българи.

Actualno.com на свой ред реши да провери за какво точно иде реч. И се оказа, че кристално ясно е кой фокусира общественото внимание - министър Александър Йоловски. Но за яснотата по двете обществени поръчки – подчертаваме думата "обществени", което значи достъпни за обществото, ударихме на сериозни камъни.

Поръчка номер 1

За първата, отнасяща се до т. нар. "Регистър на регистрите" – възложена от Държавна агенция "Електронно управление" на пловдивската фирма "Орак-инженеринг" ЕООД, открихме частична информация. Тя е там, където ѝ е мястото – в Централизираната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП). Предметът ѝ е "Разработване на Информационна система за централизирано изграждане и поддържане на регистри" и е на стойност 1 115 000 лв. без ДДС (съответно 1 338 000 лв. с ДДС).

Договорът е подписан на 4-ти октомври 2021 година, но е бил прекратен впоследствие. Това става ясно от изявления на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Пред "Капитал" миналата година Йоловски казва следното: "Това е изключително важен проект за българското електронно управление, който има потенциала да даде много големи и важни резултати. Същевременно, предвид съдебната фаза на спора между МЕУ (министерството на електронното управление) и компанията-изпълнител, не мога да вляза в детайли. Мога да кажа само, че държавата е предприела всички мерки за защита на държавния интерес, включително и налагането на обезпечителна мярка върху вземането. Вярвам в безпристрастността на съда. Това, което мога да кажа по същество, е, че според правителствената програма МЕУ ще възложи до март 2024 г. всички регистри да се водят по електронен път. Търсим решение, което, когато можем, ще обявим. В България има много електронни услуги, които съществуват, но почти не се използват. Каква е стратегията за популяризиране на вече съществуващи услуги?".

Данни за прекратения договор обаче Actualno.com не откри публично достъпни – нито за причините, нито за процента изпълнение на поръчката, нито за плащанията, нито за датата на прекратяване. Нищо. От изявления на самия изпълнител се разбира, че компанията няма да си получи дължимите към 500 000 лева, но би трябвало да върне получените до прекратяването на контракта 550 000 лв. Има яснота, че МЕУ си търси парите по съдебен път от "Орак – Инженеринг".  

В интервю пред Mediapool в началото на февруари, 2024 г., министър Йоловски отбелязва, че въпросната поръчка не е прекратена по време на неговия мандат. Това обаче не пречи да се публикува информация за нея и впоследствие. Все пак по-добре късно, отколкото никога.

Поръчка номер 2

И сега за другата – десетократно увеличена поръчка за почти същото нещо!

В края на декември месец миналата година Министерството на електронното управление (МЕУ) възлага пряко на държавната компания "Информационно обслужване" АД да изпълни проект "Централизирано изграждане, поддържане и дигитализиране на регистри, водени от административните органи, в съответствие с изискванията на чл. 52а от Закона за електронно управление" на стойност 10 500 000 лв.

От цялата официална информация, до която достигнахме в опита си да открием повече данни, се разбира само, че това е станало със заявка по рамков договор № Д-5/25.07.2022 г., сключен с Министерство на електронното управление.

В секцията "Открито управление" на МЕУ открихме и въпросния рамков договор № Д-5/25.07.2022 г. От него е видно, че предметът му е изпълнение на дейности по системна интеграция, попадащи в обхвата на чл. 7с от ЗЕУ (Закона за електронно управление), включващи предоставянето на услуги по изграждане, поддържане, развитие и наблюдение на работоспособността на информационните и комуникационните системи, използвани от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ (МЕУ – б.р.), както и дейности, които осигуряват изпълнението на тези услуги, съгласно план-график по ал. 2 за всяка календарна година от срока на договора.

Той е със срок до 21-ви декември 2025 г. и на обща стойност 2 871 667 лв. без ДДС. И цените в него по години и график са фиксирани.

Липсват публично достъпни данни за променения договор и детайли по него.

За близо десетократното увеличение на стойността на прекратената поръчка за регистрите пред Mediapool Йоловски (ведомството му) обяснява, че двете поръчки не може да се сравняват, защото прекратената е била само за изграждането на една информационна система плюс няколко регистъра на МЕУ.

В новата поръчка, която е възложена директно на държавната компания "Информационно обслужване" по рамковия договор от 2022 г., са включени всичките 305 регистъра, като всеки един щял да струва само 33 000 лв. Според ведомството на Йоловски това е пример как при централизация се постига икономия - в противен случай поръчката би трябвало да струва много по-скъпо.

Почти същото пишат и в становище на "Информационно обслужване" по публикация на "Капитал", изразявайки категорично несъгласие "с опитите за внушение на автора, че възложената през 2021 г. обществена поръчка за изграждане на "Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри" (ИСЦИПР) е идентична с проект "Централизирано изграждане, поддържане и дигитализиране на регистри, водени от административните органи, в съответствие с изискванията на чл. 52а от Закона за електронно управление“, който бе възложен на Информационно обслужване в края на м. декември 2023 г. със заявка по рамков договор № Д-5/25.07.2022 г., сключен с Министерство на електронното управление.

Докато в обхвата на предходния проект се е включвало единствено изграждане на платформа за централизирано изграждане и поддържане на регистри, проектът, изпълняван от "Информационно обслужване", включва изграждане на софтуерно решение за централизирано изграждане и поддържане на регистри, водени от административните органи; дигитализиране на до 305 регистъра в рамките на само 12 месеца и техническа помощ при дигитализиране и поддържане на регистрите. Включена е и гаранционна поддръжка на софтуерното решение и дигитализираните регистри за 48 месеца. Проектът, възложен на Информационно обслужване, е комплексен и резултатите от изпълнението му се изразяват в реалното имплементиране на изискванията на чл. 52а от ЗЕУ“.

Интересно е, че "Информационно обслужване" се трогва от журналиситчески опит да анализира информация, до която има частичен, а не пълен публичен достъп, при това на моменти противоречива или изцяло липсваща. Само че става въпрос за проект, финансиран с пари от данъците на българите, реализиран от "Информационно обслужване".

За липса на данни по големия проект за над 10 милиона доказателството е много прост експеримент. Когато в Google търсачката се изпише точното наименование на проекта, който е пряко възложен на "Информационно обслужване", излизат само две становища на дружеството – по публикация в Mediapool и позиция-реакция на тази в "Капитал".

Припомняме, че Александър Йоловски встъпи в длъжност като министър на електронното управление като обещаващ кадър - протеже на предшественика си в редовното управление и първи министър на ведомството Божидар Божанов. Божанов обаче предупреди в началото на декември 2023, че снема доверието си от него и "все по-малко смята, че МЕУ ще се справи със задачите и с очакванията, които всички имаме към него". Източник на Actualno.com сподели, че има смени в състава на водената от Йоловски администрация, като според нашия източник това се прави заради ротацията и с цел "политическо оцеляване". Дали е така, само министърът може да каже.

Най-големият скандал с Йоловски и министерството му досега беше отмяната на защитеното със закон машинно гласуване за първи тур на местните избори: България през 2023 г.: Гласувахме на най-нечестните местни избори досега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика