X
 
 

Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци

1506 2
photo of Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци
Снимка: БГНЕС
"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По думите му страната ни е единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

Русенци протестираха за чист въздух, поискаха оставката на Нено Димов

На Кръстовден русенци отново понесоха тежкия си кръст в желанието си да дишат чист въздух. Мотото на днешния протест бе: „Русе ис...

"Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици", обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка нямало как да се принуди ТЕЦ-а да премахне от площадките си неразрешеното гориво. А за 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

Нено Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF.

В коментар за състоянието на язовир "Пчелина" Димов посочи, че това е утаечен водоем и не е предвиден за зарибяване, заради високата температура и ниското съдържание на кислород в него.

Нено Димов: Налага се промяна на комплексното разрешително на завода до Шишманци

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • комитата 2 комитата преди 1 месец Профил на трол?
    А ако му падне на ДС-МВРо-вската ЧУТУРА една тръба с по-малко от 3% неметално съдържание, дали ще го заболи?! Тоя заедно със заместника му ДС-МВРо-ското ДОБИЧЕ Николай Кънчев, трябва ВЕДНАГА да бъдат арестувани и разследвани в арестта с месеци, след което да бъдат осъдени на доживотна трудова КАТОРГА без пораво на помилване с пълна конфискация на имотите и активите и до девятао коляно! То бива наг виж още ›› ла, лъжлива ио крадлива рушветчийска ДС-МВРо-вска ПРОСТОТИЯ, но тия иабигха цялата флора и фауна!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Този да се маха на секундата и да чука камани в някоя мина, това същество е най-глемият враг на природата в България! Коя дръга държава внася боклук бе глист продажен! Природата ще си го вземе от теб каквот ѝ дължиш, ама даже няма да ти стигне цялото здраве да платиш цената нещастник!