НС одобри Глинка Комитов за шеф на НЗОК

14218
НС одобри Глинка Комитов за шеф на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„За” гласуваха 117 депутати, "против” -22 и „въздържал се” – 7. Новият управител бе подкрепен от депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ПФ, БДЦ и АБВ.

Комитов бе единственият допуснат кандидат за управител на касата, а кандидатурата му беше внесена от ПП ГЕРБ, пише агенция "Фокус".

НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство, обеща Комитов минути преди своя избор след края на дебатите. Той добави: "Мисията, която ще се опитам да следвам, е НЗОК да управлява и разходва средствата по начин, който да бъде публичен, прозрачен за всеки гражданин".

От всеки работещ в системата на НЗОК, в районните каси или офиси ще бъде изисквано да спазва достойнството на личността на всеки, който е потърсил помощ в тази система, независимо от неговата народност, етност или имуществено състояние, информира БГНЕС.

Здравната комисия одобри д-р Глинка Комитов за шеф на НЗОК

С 13 гласа „За” парламентарната Комисия по здравеопазване единодушно прие кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител ...

Основният приоритет на новия директор ще бъде контролът. "Контролът има различни измерения, но моята идея е стриктно да следя контрола в две направления - контрол на разходите и контрол на качеството", каза Комитов. След това от трибуната той помоли здравния министър Петър Москов в закона за здравното осигуряване да се разширят правомощията на НЗОК в това отношение, като се даде право на Касата да извършва и контрол на качеството.

Стратегическата цел трябва да бъде НЗОК да бъде основно средство за постигане на подобряване на здравните индикатори. Целта е много по-добри резултати по отношение на смъртността, продължителност на живота и други", обясни Комитов. Той посочи още, че НЗОК въпреки своята самостоятелност и автономия все пак е един субект, който функционира в общата система на здравеопазването. "Не трябва да бъде втори център на властта в здравеопазването", каза Комитов.

Мандатът на настоящият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, но беше удължен от парламента до избора на нов, за да не се стигне до проблем с разплащането към болниците и да се взимат легитимни решения.

На 18 февруари бяха утвърдени и правилата за избор на управител на НЗОК. Във вторник на извънредно заседание здравната парламентарна комисия единодушно одобри кандидатурата на д-р Комитов за управител на НЗОК.

Комитов е лекар, роден на 14 януари 1954 г. Бивш заместник-директор по медицинските дейности на Нац. здравноосигурителна каса (НЗОК).

Д-р Глинка Комитов - единствен кандидат за шеф на НЗОК

Бившият директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов е единственият кандидат за управител на Националната здравна...

Новият управител е завършил медицина - специалист по Акушерство и гинекология; Право в УНСС - София; Социология и политически науки в ПУ "Паисий Хилендарски". Специализирал здравен мениджмънт в Париж и Маркетинг във Висшата българо-френска школа "Марком".

Бил е директор на Обединена районна болница - Пловдив; главен експерт по юридическите и икономическите въпроси на Общински съвет в Пловдив; началник-отдел "Експертно техническо осигуряване" на Общински съвет - Пловдив; началник-отдел"Административно-стопански" в ХЕИ - Пловдив; главен секретар на Районния център по здравеопазване в София.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com