Опозицията: Вотът на недоверие цели превенция, а Москов е слаб министър

2978
Опозицията: Вотът на недоверие цели превенция, а Москов е слаб министър
Снимка: БГНЕС

Министър Москов е силен популист, но слаб министър. От там идват всички мотиви. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев във връзка с вота на недоверие срещу правителството от страна на опозицията.

Темата за вота на недоверие ще е в сферата на здравеопазването, съобщиха вчера от БСП, които го инициират. В тази връзка министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че това не го интересува.

Темата за вота на недоверие ще е здравеопазване

Темата за вота на недоверие е здравеопазването. Това обяви лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков. Той побърза да разсее съмнения...

"Той прави бутафорни промени и има хаотични идеи", каза Кърджалиев относно здравния министър. По думите на депутата от ДПС стилът му е съчетан с авторитаризъм с опит за рецентрализация. Кърджалиев посочи не на последно място самочувствието на Москов.

"Ако остане на този пост, особено след гафа с ваксините, то това ще е заради дизайнерски характеристики на тази коалиция. Той е необходим, защото са необходими партньорите", каза Кърджалиев. Според депутата нарушенията с ваксините е престъпление, но заяви, че темата трябва да бъде забравена. 

Относно мотивите за вота на недоверие Кърджалиев заяви, че сред тях е изчезването на над 400 лекарства от пазара.

"Целта на вота е превенция. Биеме камбаните." Това заяви от своя страна д-р Емил Райнов от БСП. Той обясни, че в момента се пишат мотивите към вота на недоверие.

"Ние подкрепяме правителството. Логично е министър Москов да има нашата подкрепа", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според нея това са нормални политически и парламентарни похвати. По думите й целите на опозицията са консолидиране и проверка на тези, които наистина са опозиция.

Борисов с предупреждение към опозицията: Всеки, който нож вади, да знае, че и от нож се умира

Този път няма да лесно да направим правителство. С цялото ми уважение към политическите партии. С тези думи премиерът Бойко Борисов сво...

Припомняме, че по-рано Миков обяви, че вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов, иницииран от БСП, ще е за цялостната политика на кабинета. През тази и миналата седмица бяха обявени и консултации между парламентарните групи на "БСП лява България" и ДПС за доуточняване на въпроса.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев още не е отговорил категорично дали неговата партия ще подкрепи евентуален вот на недоверие, внесен от „БСП – Лява България”, но уточни, че ако вотът е за здравната реформа, ДСБ няма да гласува "за".

За внасяне на вот на недоверие към правителството са необходими 48 депутатски подписа. В сегашната конфигурация в парламента БСП има само 38, като са й нужни още десет. През 2015 година нямаше гласуван нито един вот на недоверие към Министерски съвет, начело с Бойко Борисов. Преди това срещу правителството на Пламен Орешарски за над година управление имаше пет вота, макар и всичките неуспешни. По време на първия мандат на Борисов също бяха гласувани пет вота на недоверие към правителството, като и те бяха неуспешни.

От друга страна вчера стана ясно, че проверката на Върховна административна прокуратура (ВАП) е установила, че ваксините „Еувакс” и "Пентаксим" (Pentaxim) не са разрешени за употреба в България. "Пентаксим" беше получена като дарение от Турция. Прокуратурата извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Турция, след самосезиране по медийни публикации. "Бих искала да уточня, че ваксините не са разрешени за употреба, а не са опасни за здравето ваксини", каза вчера Ася Петрова, говорител на Върховна административна прокуратура. От Министерството на здравеопазването са категорични, че ваксината "Пентаксим" е абсолютно безопасен продукт.

 

Казак: Ще проведем среща с БСП за консолидиране на темата за вота на недоверие

Проведоха се първоначални консултации между ДПС и БСП за предстоящия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това каза Че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика