Борисов с предупреждение към опозицията: Всеки, който нож вади, да знае, че и от нож се умира

3709
Борисов с предупреждение към опозицията: Всеки, който нож вади, да знае, че и от нож се умира
Снимка: БГНЕС

Този път няма да лесно да направим правителство. С цялото ми уважение към политическите партии. С тези думи премиерът Бойко Борисов своеобразно предупреди опозицията и тези, които настояват за оттегляна на кабинета и провеждането на предсрочни избори, че с това ще се застраши стабилността в страната.

Тези, които искат вот на недоверие или са в опозиция - БСП, ДПС, Атака, ДСБ - искат да ни свалят правителството, добре, свалят ни днес. Но утре те трябва да правят правителство, посочи министър-председателят в рамките на десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност".

Европейски комисар в стил "Борисов" ни дава за пример за усвояване на евросредства

Благодаря ви за впечатляващия успех - усвояването на европейски средства на практика на 100%. България може да бъде отличена като стран...

Борисов заяви, че ще му е интересно как ще се случи формирането на кабинет, като добави, че с ДПС в управление "няма да ме видите", но в опозиция - да. "Те на моята врата няма да почукат, но и да почукат никой няма да им отвори“, метафорично каза Борисов.

Той заяви също, че по "финансово-икономически параметри“ неговият кабинет е постигнал максимума, като по време на речта си изтъкна изградените инфраструктурни проекти, включително "Дунав мост 2" и "пътен възел Белокопитово", както и усвояването на евросредства. Говорейки за региона на Балканите Борисов заяви: "Нашата цел е България да бъде остров на стабилността". "Нека положим максимални усилия и да запазим тази стабилност", каза още той.

Нима не мечтахме за метро преди десет години, попита премиерът, според който за последните години нещата за държавата са се променили в положителен план.

"От името на правителството мога да кажа, че до последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме“, изтъкна още веднъж премиерът. По думите му на фона на президентските избори, които ще се проведат в края на тази година, ще е много трудно политическите партии да говорят „разумно“. „Никакъв шанс партиите да седнат и да говорят разумно, сиреч война поне до другата година“, каза той.

"Всеки, който нож вади, трябва да знае, че и от нож се умира", метафорично предупреди отново премиерът.

Около 20 членове на ВСС декларираха един пред друг, че не са изпращали SMS-а на Борисов

Всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) един по един пред колегите си декларираха, че не са изпращали този SMS. Това обяви членът ...

"Ние ще стоим. Вчера моята партия беше изключително нервна и готова да влезе в тази кал. От наша страна имаме желание да работим за благото на страната и го правим, каза още той, като добави, че приемат „съвети и критики“. „Оттук нататък всяка нация сама си избира какво да прави. Не винаги това, което политиците ни се иска, експертите казват, че е правилно, така че и чуждото мнение също е важно", заяви Бойко Борисов.

"Ако ние не си объркаме държавата, съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза премиерът. Според него ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%. Той обоснова прогнозата си на това, че през миналата година от еврофондове са "влезли в държавата" около 7 млрд. лв. Тези стотици милиони тепърва ще се купуват машини, ще се строят и тепърва през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат, каза Борисов.

Коментирайки съдебната реформа Борисов заяви, че в парламента трябва да влязат пет закона, сред които Закона за съдебната власт и актикорупционния закон. "В Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяна в Конституцията", призна Борисов, който коментира, че промяната в Конституцията се "прави с гласове". "Тя си е един вид математика", каза той. Все пак Борисов посочи, че с промяната на Конституцията са направени "доста важни неща" като разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и засилването ролята на Инспектората към ВСС.

Припомняме, че вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов, иницииран от БСП, ще бъде за цялостната политика на кабинета. В момента се провеждат консултации между парламентарните групи на "БСП лява България" и ДПС за доуточняване на въпроса. Лидерът на ДСБ Радан Кънев още не е отговорил категорично  дали неговата партия ще подкрепи евентуален вот на недоверие, внесен от „БСП – Лява България”, но уточни, че ако вотът е за здравната реформа, ДСБ няма да гласува "за".

За внасяне на вот на недоверие към правителството са необходими 48 депутатски подписа. В сегашната конфигурация в парламента БСП има само 38, като са й нужни още десет. През 2015 година нямаше гласуван нито един вот на недоверие към Министерски съвет, начело с Бойко Борисов. Преди това срещу правителството на Пламен Орешарски за над година управление имаше пет вота, макар и всичките неуспешни. По време на първия мандат на Борисов също бяха гласувани пет вота на недоверие към правителството, като и те бяха неуспешни.

Дончев: ДСБ няма да застраши стабилността на правителството

Стабилността на правителството няма да бъде застрашена, ако партия ДСБ не подпише анекса към коалиционното споразумение. Това заяви пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика