Петър Славов: ГЕРБ има 2 варианта, за да върне преференциите

1766
Петър Славов: ГЕРБ има 2 варианта, за да върне преференциите
Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ имат два варианта, за да изпълнят обещанието си да възстановят преференциалното гласуване – да уважат очакваното президентско вето срещу промените в Изборния кодекс или да внесат нов закон, който да върне досегашните изборни правила. Това заяви бившият депутат и член на "Демократична България" Петър Славов пред Actualno.com.

"Единият вариант е да се съобразят с вето на президента, каквото по всичко изглежда, ще има. Така ще се върне старото положение в Изборния кодекс преди всички тези скандални промени.

Другият вариант е да внесат собствен законопроект, който изменя текстовете в посока, в която гражданите го изискват – да има преференция с нисък праг и истинско машинно гласуване във всички секции", заяви Славов.

Въпреки че спорните промени, обезсмислящи преференциалния вот, вече са приети от Народното събрание и са на път да се превърнат в закон, управляващите имат възможност да ги ревизират преди предстоящите европейски избори през май.

ГЕРБ: Преференциите остават, ще има нова ЦИК (ВИДЕО)

Партия ГЕРБ ще възстанови "по подходящия начин т. нар. преференциално гласуване". Това заяви на пресконференция в централата на политич...

"Ако има желание и искрена политическа воля, тези намерения могат да бъдат реализирани достатъчно бързо, за да премахнат заплахата за изборния процес в България", твърди Славов.

Само няколко дни, след като подкрепи поправките в Изборния кодекс, които затрудняват преференциалното гласуване и с това разгневи публичното пространство, ГЕРБ се отметна от тях.

"Ще се върне старото положение – или чрез ветото на президента, което той ще наложи и ние ще се съобразим с него, или ще се внесе спешна промяна на закона", обясни на извънредна пресконференция на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов.

Управляващите предизвикаха повсеместно обществено и политическо недоволство и бяха обвинени в тайна коалиция с ДПС. Самите ГЕРБ допълнително засилиха това мнение, след като Цветан Цветанов призна пред Нова телевизия, че стабилността на управлението зависи от подкрепата на етническата партия.

БСП заплаши да напусне Народното събрание, ако промените не бъдат отменени, не бъде избрана нова ЦИК и не бъде въведено повсеместно машинно гласуване. Омбудсманът Мая Манолова се закани да атакува закона пред Конституционния съд, президентът Румен Радев разкритикува промените, а десните партии го призоваха да им наложи вето.

Ангел Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

"Г-н премиер, върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм. Защитете демокрацията! Това е Ваша политическа отгов...

Според Славов ходът на ГЕРБ е очевиден кризисен PR, израз на притеснението на управляващите. „Цялото общество реагира изключително остро срещу това безобразие, защото беше отнета и малкото мажоритарност, извоювана в изборния процес“, обясни десният политик.

Депутатите са лишили гражданите от възможност с преференция да гласуват за кандидат, който харесват и считат, че заслужава да е на челни позиции в партийната листа, подредена в някоя патийна централа.

„Бяха приети и други много страшни промени, като вземането на решения от ЦИК с обикновено мнозинство, а не с 2/3, така че силните на деня да могат да си гласуват каквото поискат“, твърди Славов.

По думите му са гласувани доста скандални предложения, така че от ГЕРБ дължат голямо извинение на българското общество. „Надявам час по-скоро да намерят начин да оправят нещата и да възстановят старото положение в Изборния кодекс“, заяви бившият депутат.

Славов призова управляващите да въведат повсеместно машинно гласуване, припомняйки, че от 2017 г. то е задължително във всички секции според Изборния кодекс. „Независимо от измишльотините, че щели първоначално да до въведат в 3000 секции, а после в повече, те практически го отменят“, посочи той.

Решено: Преференция де факто вече няма, ДПС я обяви за корпоративен вот

Преференцията при гласуване на каквито и да е избори де факто се обезсмисли, след като изрично предложение на ДПС беше прието с 99 глас...

По думите му машинното гласуване гарантира честен и справедлив модерен изборен процес, а не такъв по правилата на 19 век – с хвърчащи хартийки и драсканици в протоколите.

Предстои ли парламентарна криза?

Според Славов парламентарната криза и предсрочните избори са неизбежни, тъй като настоящият парламент има безпрецедентно ниска обществена подкрепа – едва 8%.

„Всички неща, които направи това Народно събрание, дотолкова ерозираха доверието в тази власт и този парламент, че за мен отдавна е налице политическа криза“, заяви Славов.

По думите му парламентарно представените партии се опитват изкуствено да удължат агонията на този парламент. „Пределно ясно е, че част от присъстващите в този парламент формации няма да влязат в следващ парламент заради поведението си през тези 2 години. Те си пазят депутатските места с ясното съзнание, че следващият парламент за тях означава край“, каза бившият депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика