Цветан Цветанов за Изборния кодекс: Държим да остане преференцията

3480
Цветан Цветанов за Изборния кодекс: Държим да остане преференцията
Снимка: БГНЕС

Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„НФСБ е част от "Обединени патриоти", парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, коментира още Цветанов.

ВОЛТ: Вето на президента ще даде шанс на ГЕРБ да се поправят

От партия ВОЛТ призоваваха президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, за да гарантира спазването на европ...

„Да, има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха 4 теми, в някои от тях се препокриха и с част от "Обединени патриоти". Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ. „Ние винаги сме били за намаляване на прага на преференцията, но в миналия парламент остана на 7%”, каза Цветанов.

По думите му другото условие е било машинното гласуване. „Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, обясни още Цветанов.

Припомняме, че народните представители заседаваха ударно около деня на влюбените и Трифон Зарезан по Изборния кодекс - първо на ниво правна комисия, а след това до късна доба в пленарна зала. Резултатите - куп промени в изборния закон, които влизат в сила още с предстоящия вот за Европарламент.

По темата с преференциите, които са шанс избирателят да пренареди партийните листи, по предложение на ДПС беше въведен минимален брой необходими преференциални гласове за даден кандидат, за да може той да отиде в изборен орган. Долният праг е поне толкова гласове, колкото трябват на кандидат, за да бъде избран по принцип. Например – за Европейския парламент това са около 115 000 гласа, за депутат в Народното събрание са около 17-20 000 гласа. Така фактически преференцията бива обезсилена и остава единствено нейното теоретическо действие.

Атанас Атанасов: Управленията на Борисов са скрита коалиция с ДПС (ВИДЕО)

Преформатирането на изборния кодекс от Народното събрание изкара представители на демократичната общност на протест пред парламента. "Д...

Хибридната атака

Хибридната атака на Русия срещу България не е спирала от 2015 г., заяви Цветанов. По думите му един от нейните аспекти е непрекъснатото продуциране на фалшиви новини, в което - за съжаление - често участват президентът Радев и партията му БСП.

Цветанов даде пример за фалшива новина - твърдението, че ГЕРБ иска чрез промените в изборния кодекс да ограничи правото на гражданите да гласуват и да си гарантира служебна победа. Нека не забравяме, че при досегашния Кодекс ПП ГЕРБ е печелила и губила избори, като дори за миг не сме си позволявали да отправяме обвинения за опорочен изборен процес. Нека и нашите опоненти, които твърдят, че искаме са елиминираме мажоритарния елемент в сегашната пропорционална система, си припомнят, че ние бяхме тези, които предложиха изцяло мажоритарна система, каквато беше и волята на българския народ, заяви още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Нека вместо с фалшиви новини, да се занимаваме с истински като увеличените европейски средства за България, намалените такси за банкови преводи, инвестициите в образованието и изграждането на АМ "Хемус", което е безвъзвратно, посочи още Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика