Десни партии искат вето върху Изборния кодекс, чуват се призиви и за КСНС за вота

1598
Десни партии искат вето върху Изборния кодекс, чуват се призиви и за КСНС за вота
Снимка: БГНЕС

Политическото обединение "Демократична България" внесе в президентството искане държавният глава Румен Радев да упражни своето правомощие по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България и да наложи вето върху от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 15 февруари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на формацията.

"Липсата по същество на предварителна оценка на въздействието на приетите разпоредби разкрива доминиращата партийнополитическа нагласа в българския парламент, която е в разрез както с императивните норми на Закона за нормативните актове, така и с конституционните принципи на правовата държава и на народния суверенитет", посочват в мотивите си Демократите.

ВОЛТ: Вето на президента ще даде шанс на ГЕРБ да се поправят

От партия ВОЛТ призоваваха президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, за да гарантира спазването на европ...

"Всяка съществена промяна в изборното законодателство следва да се извършва само след продължителен процес на обществени консултации с всички заинтересовани страни като се отчита позицията на независимите експертни и граждански организации", категорични са от "Демократична България".

Да има КСНС за фалшифицирането на изборите?

Междувременно от "Движение България на гражданите" (ДБГ) призовават президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност на тема фалшифицирането на изборите. Председателят на ДБГ Димитър Делчев заяви в ефира на телевизия "Европа", че партията му иска също така държавният глава да наложи вето върху промените в изборния закон.

Румен Радев: Управляващите не крият изкушението си за служебна победа чрез Изборния кодекс

Това, което се случва с избирателното законодателство, е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си ...

В писмо до Румен Радев от партията посочват, че последните промени в Кодекса, с които се обезсилва мажоритарният вот и се ограничават електронното и машинното гласуване, са направени „на тъмно“ и са удар по демократичността на изборите. Заради тях и машинациите на вота през последните години недоверието в свободата на изборите се срива и това е съществен въпрос, който касае националната сигурност.

По-рано на пресконференция в централата на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов, коментира поправките в Изборния кодекс, като подчерта, че преференцията не е отпаднала, а е вдигнат прага. "Ще се върне старото положение – или чрез ветото на президента, което той ще наложи и ние ще се съобразим с него, или ще се внесе спешна промяна на закона“, обясни премиерът Борисов. Той посочи също така, че вносители на предложението са НФСБ, а промените са били подкрепени от ДПС.

Междувременно от Европейска партия Волт съобщиха, че няма да се съобразят с промените в Изборния кодекс, а ще уважат изцяло преференциалния вот на своите избиратели.

В петък политическият съвет на формацията също призова Радев да наложи вето на спорните промени преди предстоящите европейски и местни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com