Пишат Мадрид с "т": Коментар за експертността на службите от бивш МВР министър

3574
Пишат Мадрид с "т": Коментар за експертността на службите от бивш МВР министър
Снимка: БГНЕС

Изслушването на ДАНС в парламента беше безсмислено. Чухме политически въпроси, от председателя на ДАНС чухме и политизирани отговори, а не стриктно деполитизирани обяснения. Около това мнение се обединиха бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и бившия зам.-вътрешен министър Филип Гунев.

Конкретен пример от Гунев – разкритието за теча на информация заради Северна Македония от председателя на ДАНС Пламен Тончев от парламентарната трибуна. Той не е наблюдаващ прокурор, за да разкрива такова нещо, кой му е дал разрешение, е тезата на Гунев: Шефът на ДАНС заговори за теч на информация от кабинета Петков към Северна Македония

Атанасов сигурен: Няма да се провали вторият мандат и ще има кабинет

Съпредседателят на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов увери, че няма да се провали вторият мандат за съставяне на правителство и кабинет ще ...

Практика да съгласуваш шефове няма. Дали ще уведомиш посолства за назначения от службите може да се тълкува като куртоазия, но не и като разпореждане отвън. Тези хора (ПП) нямат какво обаче да съгласуват, защото не зависи от тях. Те обаче нямат и професионална преценка, не допускат такива експерти в техните среди. Това заяви Филип Гунев пред БНТ. А Йорданов напомни, че отдавна има спор дали изобщо президентът да има правомощие в назначаването на шефовете на службите или не (подписва указ) – но това е професионален спор, каза той.

Може би е добре малко да се позамълчи, дори от експерти. Чел съм материали на професионалист за цар Симеон, навсякъде пишеше Мадрит, с "т". В материали на професионалисти съм срещал такива глупости, че не е за говорене, обобщи Йорданов.

Не си спомням последните 20-тина години някой да е дошъл да управлява и да не смени главния секретар на МВР или председателя на ДАНС. Точно това не позволява на службите да дават независим съвет на политиците и да служат на гражданите, каза Гунев. "Политическата класа не може просто да ги контролира, тя трябва да бъде в някаква степен контролирана и от тях", добави той. Гунев обясни, че в други държави има големи съвети за национална сигурност, през които минава управлението на службите, а у нас премиерът си назначава всичко и действа сам. Йорданов обаче даде контрапункт – ако видиш, че някой шеф на служба "не може да раздели сено на две магарета", трябва да искаш разрешение от Министерския съвет, от президента. Той даде пример от времето, когато бил вътрешен министър и тръгнал да уволнява директор на национална служба – последвала силна реакция, включително от медиите.

Ако някъде се подозира за руски уклон, това е ДАНС, но се надявам това да се е променило, макар че поради връзките с президента може би е трудно, каза още Гунев.

Аз съм против създаване на правителство с ГЕРБ: Проф. Николай Радулов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Аз съм против създаване на правителство с ГЕРБ. Това каза експертът по национлна сигурност проф. Николай Радулов в седмичното обзорно п...

И той, и Йорданов бяха категорични, че няма как да влезеш в някое силово ведомство и да изчистиш всичко до корен. Който е допуснал тежки грешки и е действал в разрез със закона, трябва да бъде уволнен – но за масова чистка може да говори само човек, който не разбира, каза Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика