Теч на данни разкри тайните на Tesla

2592
Теч на данни разкри тайните на Tesla
Снимка: YouTube

„Автопилотът ми едва не ме уби” – с тези думи започва разследване на германския вестник Handelsblatt, посветено на случващото се в „кухнята“ на Tesla. Изданието е получило 100 гигабайта данни от сървърите на Tesla, които са му изпратени от вътрешни лица, анализира ги няколко месеца и стигна до много неприятни заключения.

Кой, как и защо е изпратил вътрешните документи на Tesla на германски вестник не е известно. Самото разследване на Handelsblatt, публикувано на 25 май, е защитено, така че не получи веднага широка публичност. Файловете, получени от изданието, обхващат периода от 2015 г. до март 2022 г. и съдържат голямо разнообразие от данни - ведомости за заплати, банкови данни на клиенти, номера на социално осигуряване, вътрешни производствени и тестови доклади, оплаквания и много други.

Стив Возняк: Tesla е пример как изкуственият интелект иска да ви убие!

Съоснователят на Apple Стив Возняк подложи на сериозни критики системата за автопилот на Tesla. Той е сигурен, че инженерите развиват и...

Служителите на Handelsblatt са прекарали около пет месеца в анализиране на получените данни, като изпратиха много въпроси на Tesla, но вместо отговори от американската компания, получиха искане за изтриване на незаконно получени данни и заплахи за съдебни действия.

Основният фокус на разследването е върху системата за автопилот – данните показват, че положението с нея е много по-лошо от това, което се знаеше до момента. На няколко пъти вече беше съобщено, че автопилотът на Tesla нарушава правилата за движение и попада в инциденти, включително фатални. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) разглежда произшествия с електрически превозни средства Tesla с включен автопилот от 2021 г., като разследването все още не е приключило.

Handelsblatt разполага с повече от 3000 оплаквания на клиенти на Tesla за опасно шофиране с автопилот, включително 2400 оплаквания за проблеми с ускорението, 1500 оплаквания за проблеми със спирането, сред които има 139 случая на ненужно аварийно спиране и 383 случая на спиране пред фантомни препятствия. Всички те се дължат на поради неправилна оценка на пътната обстановка от изкуствен интелект. Има повече от хиляда истински инциденти поради неправилна работа на автопилота - самоуправляващите се електрически превозни средства излитат от пътя в канавка, блъскат се в стълбове, сгради и други автомобили.

Изтичането на лични данни на служители и клиенти може да струва на Tesla няколко милиарда долара. Проблемът обаче е друг - въз основа на информацията, с която разполагат, германските журналисти стигат до извода, че Илон Мъск управлява компанията в авторитарен режим, изисквайки резултати от служителите на всяка цена и опитвайки се лично да контролира всичко. Ускореното развитие на автопилота води до хиляди инциденти и десетки смъртни случаи, въпреки факта, че крайната цел - напълно самоуправляващ се автомобил, явно не може да бъде постигната на настоящия етап от развитието на човечеството.

Tesla e най-ценната автомобилна марка в света

Компанията Tesla изпревари Mercedes-Benz и Toyota и стана най-ценната автомобилна марка в световен мащаб. Американският производител на...

Tesla е единствената голяма компания на планетата Земя, която официално няма отдел за връзки с обществеността (PR отдел), като това е решение на Мъск. Оказва се, че Tesla игнорира не само пресата, но и собствените си клиенти - анализ на вътрешни данни показва, че компанията наистина не обича да отговаря на писма, предпочитайки да отговаря устно на оплакванията и твърденията на клиентите, така че да няма доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com