Последно или предпоследно: Ива Митева обяви Закона за НСО за приет

5230
Последно или предпоследно: Ива Митева обяви Закона за НСО за приет
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви законопроекта за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана за приет.Тя обяви това след председателски съвет, проведен по време на половинчасовата почивка, която Митева по-рано обяви, за да се уталожат страстите в парламента. Така приключи и продължаващият вече втори ден спор за легитимността на гласуването.

Митева обяви, че вчера в залата е имало кворум, а гласувано е легитимно."Поименната проверка на кворума, поискана от Мая Манолова, показва, че в зала е имало 125 депутати. Законопроектът е подкрепен от 113 от народните представители. Законопроектът е приет", заяви Митева. Така на първо четене се смятат за подкрепени текстовете, които предвиждат да бъдат охранявани от Националната служба за охрана само президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

След обявяването на решението депутатите от ГЕРБ с възгласи и освиркване изразиха остро недоволство.

Митева свика председателски съвет, цял час депутатите се караха за правилника

Председателят на НС Ива Митева свика председателски съвет и прекъсна пленарното заседание. Цял час народните избраници се караха на те...

"Съжалявам, че Вие сте доктор по конституционно право все още има време да промените за трети път своето решение", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя определи като "порочна" парламентарната практика на Ива Митева.

Митева отвърна на Атанасова, че може да обжелва решението ѝ в Конституциония съд.

Спорът в залата обаче продължи и след като председателката обяви закона за приет.

Припомням, че в началото на заседанието Митева оповести, че  е открила нарушения на правилника, които изискват ново гласуване. Първото гласуване вчера е било невалидно, каза тя. След това избухна ожесточен спор. "След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума", аргументира се Митева. Тя предложи в дневния ред на днешното пленарно заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.

Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО

Огромен скандал между депутатите в парламента се разиграва заради гласуването на промените в Закона за НСО в пленарната зала. Представи...

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е било извършено гласуване и двата законопроекта не са били приети. "Имаше неколкократни гласувания и няма основания да предлагате тази точка да влезе в дневния ред", коментира Атанасова. Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите. "Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха", попита Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС. Хамид Хамид от ДПС предложи законопроектите да бъдат включени за ново обсъждане и гласуване в сряда. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация. "Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация", посочи Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме", който е и вносител на един от проектите.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се извини от трибуната на Ива Митева за вчерашното си изказване, с което я прикани ако иска да излезе от залата и изрази мнение, че Росица Кирова е показала некомпетентност. Той заяви, че сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана.

Припомняме още, че вчера стана истински хаос, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, но не се разбра дали те са били приети или не. Поправките предвиждат националната охрана да не пази главния прокурор Иван Гешев. Днес още няколко пъти едни и същи депутати от ралични парламентарни групи взимаха думата по начина на водене, в нарушение, според Митева, на парламентарния правилник.

Още: Тошко Йорданов нападна Ива Митева: Ако Ви се прибира - прибирайте се

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика