Повече от месец парламентът не извършва основната си дейност

3156
Повече от месец парламентът не извършва основната си дейност
Снимка: БГНЕС

Повече от месец парламентът не извършва основната си дейност, а именно - законодателната. Досега депутатите не са разгледали нито един законопроект в пленарната зала. Вместо това се занимават с второстепенни и периферни задачи. Положението със сигурност няма да се промени и тази седмица, в която първото пленарно заседание е насрочено за четвъртък от 14:00 часа. Причината - сряда, 24 май, е национален празник.

Преди първото пленарно заседание за тази седмица ще има заседания на няколко комисии, почти всички от които ще се занимават единствено с приемане на вътрешни правила и с представяне на ресорните министри. Така например шефът на спортното министерство Красен Кралев ще гостува на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, а министрите на екоминистерството ще бъдат представени пред депутатите от комисията по околната среда и водите, изброява в. "Сега".

Борисов обеща нов антикорупционен закон и бърза съдебна реформа

Бъдещият премиер Бойко Борисов представи пред народните представители приоритетите на третото си правителство.  "Намираме се в ис...

За следващите дни без работа ще остане и основната комисия - по правни въпроси, заседание дори не е насрочено, въпреки че в нея вече са разпределени два законопроекта - за изменение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ, и за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, предложени от БСП. С единствена точка "Изработване и приемане на вътрешен правилник" ще премине заседанието на транспортната комисия, а част от останалите комисии ще си измият ръцете с обсъждане на доклада на националния омбудсман Мая Манолова, внесен още на 5 май.

От 19 април, когато бе конституирано, досега 44-тото НС е провело пет пленарни заседания. През април депутатите изслушаха служебния министър-председател Огнян Герджиков и още трима министри от кабинета му, прекратиха правомощията на Камен Костадинов като депутат и създадоха временни комисии за проучване на случаите на неизплатени заплати и за замърсяването на водите. През май приеха парламентарния правилник, създадоха постоянните и временна комисия за разглеждане искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане имунитета на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Освен това през този месец мнозинството отхвърли предложенията на БСП за замразяване на депутатските заплати и за създаване на комисия за установяване на пропуски и нарушения в дейността на агенция "Пътна инфраструктура". Народните избраници прекратиха също така пълномощията на шестима депутати от ГЕРБ, които преминаха в изпълнителната власт, и раздадоха пенсии на няколко артисти. Едно от последните заседания на парламента продължи рекордните 23 минути, като преди него имаше и сесии от по 30 и 40 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика