X
 
 

Човешката еволюция е започнала от Балканите

6809 4
photo of Човешката еволюция е започнала от Балканите
Международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергски център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН), обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди 7,2 млн.

Това съобщава Националният природонаучен музей при БАН, цитиран от "Дарик". Ето какво пишат още от музея:

"Днес едно от най-авторитетните научни списания - "PLOS ONE", публикува две статии, представящи нова гледна точка за времето и мястото, където древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории, разделянето е станало преди около 5-8 милиона години и това се е случило в Африка.

Псувните ни правят по-силни

Псувайки на глас, хората стават по-силни, т.е. изпълняват по-добре дейности, свързани с интензивно физическо натоварване. Ругаейки чове...

Двете изследвания, публикувани в "PLOS ONE", представят днес друг "сценарий" относно началото на човешката история. Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).

В първата статия авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид - на изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека, допълва в. Сега.

Втората статия изчислява възрастта на грекопитека, като използва биохронологични и геофизични методи. Възстановена е също и засушливата саванна обстановка, в която е живяло това същество. Открити са останки от мастодонта ананкус (Anancus sp.), преживното Tragoportax macedoniensis и някои други видове, което доказва, че възрастта на находищата Азмака и Пиргос Василисис е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско палеонтологично находище в Гърция.

Български учени изследват връзката между радона и земетресенията

Български учени изследват връзката между радона и земетресенията. В пещерата „Лепеница” край Ракитово се правят различни и...

Анализите показват, че възрастта на находката от Азмака е на 7,24 млн. години, а тази от Пиргос - на 7,175 млн.

Всичко това определя грекопитека като най-стария хоминин (предчовек), чиято възраст надвишава с няколкостотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан до сега за най-древен. С това най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.

Някога прочутият френски палеонтолог Ив Копенс изтъкна ролята на засушаването на източноафриканските ландшафти за еволюцията и изправянето на предчовеците, като нарече този процес East Side Story. Днес имаме повече основание да свържем тази еволюция с една North Side Story".

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Човешката еволюция е започнала от Балканите...и там си е останала в начален стадий
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Как бе ? Забравихте за Македон, първия човек. Ей, опичайте си акъла. Това че влизате в "люлката на цивилизацията" даже мобилните оператори в Македония ви го напомнят.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "...едно от най-авторитетните научни списания - "PLOS ONE" Gluposti, Plos Onne e nisko-impaktno slabo citirano nauchno izdanie. Fakta che takava "novina" se publikua v slabo nauchno spisanie govori za nepriemaneto i kato dostoverna!
  : 5 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.2 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Имаме си античен македоноиден трол, дето оцвъква новините редовно и се жалва че му падна корумпираното правителство.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.