X
 
 
 

За пръв път гласуваме за Европейски парламент

1329 0
photo of За пръв път гласуваме за Европейски парламент

2007 г.

На днешната дата за пръв път в България се провеждат избори за Европейския парламент. Това се случва само няколко месеца, след като заедно с Румъния влизаме в Европейския съюз. Избори се провеждат и в Румъния.

Вотът е частичен, тъй като се състои само у нас и в Румъния. След края на мандата на текущия парламент, който започва през 2004 и приключва през 2009 г., трябва да се проведат нови избори.

За участие в изборите в България са регистрирани общо 14 партии и коалиции, както и двама независими кандидати. В началото на април в предварителните избирателни списъци са включени около 6 741 000 души. За разлика от други видове избори (парламентарни, общински, президентски) на тези избори е определено, че ще могат да участват само граждани, които поне 60 дни от последните 3 месеца имат постоянен и настоящ адрес в България. Заради това условие в предварителните списъци не са включени 232 800 души, 185 000 от които български изселници в Турция (български турци). Българските граждани, гласували за членове на Европейския парламент през 2004 г., нямат право да гласуват на изборите на 20 май 2007 г.

Две от партиите в управляващата коалиция - ДПС и БСП, са против решението на изборите да се ограничи правото на глас на българските граждани чрез въвеждането на принципа на отседналост. При подписването на новия закон и президентът Георги Първанов изразява опасенията си, че някои текстове в закона са „отстъпление от демократичните традиции на българското изборно законодателство“.

Подписан е Лондонският мирен договор

Лондонският мирен договор от 17 май (30 май по нов стил) 1913 година е договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Г...

Право да участват в изборите като кандидат-депутати имат граждани на държави - членки на ЕС, които са навършили 21 години, нямат гражданство в държава извън ЕС, имат постоянен адрес в България или (за не-български граждани) имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и най-малко през последните две години са живели постоянно в държава - членка на ЕС.

Изборите печели ГЕРБ с 21,68% или 420 001 души, които гласуват за партията на Бойко Борисов. На второ място е ПЕС - БСП плюс ДСХ с 21,41% или 414 786 гласа. ДПС е трета с 20,26% или 392 650 души. "Атака" е четвърта с 14,20% или 275 237 души. Общо на изборите гласуват 1 937 696 души.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.