Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Артисти и зрители си разменят местата в поредна творческа революция в Ателие 313

22 ноември 2013, 12:26 часа • 44899 прочитания

Не е лесно да събереш всички видове изкуства на една сцена, но събитието може да се превърне в напълно спонтанно приключение. Доказва ни го „Ателие 313“, което от 2009 г. стопява границата между артисти и зрители, провокирайки всеки да застане от страната на другия.

През различен период от време, пространството на театъра се запълва от професионални артисти от всички области на изкуството, които показват способностите си пред останалите. Поредната творческа среща ще се случи на 29 ноември 2013 г. И ако предишната обедини цирково, театрално, музикално, изобразително и поетично изкуство под общата тема „Революция“, то 9-та творческа среща ще е без надслов.

„От дистанцията на времето оцених, че темата по-скоро ограничава събитието, отколкото да го насочва.“, споделя главният инициатор на събитието режисьорът Петър Пашов-младши. Този път организаторите са замислили мащабна визия, в която ще включат предимно светлина и стъкло – чаши, вази и буркани, за да си обяснят крехкостта на света. Разделението между салон и сцена ще бъде премахнато, а в пространството на залата едновременно ще се случват няколко събития.

Така може да се танцува на поезия или да се играе цирк, под акомпанимента на музика на живо. Както винаги в програмата място ще намери и киното. Този път премиера на своя 30-минутен филм ще направи Калоян Патерков. Бела Бенова ще представи стихосбирката си „Пулсиране на пътуващата светлина“, а група „Бакенбард“ ще се погрижи за музикалното оформление на купона, който ще започне от 19.00 часа и ще продължи до сутринта.

В програмата са включени още студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които ще представят новия си спектакъл, както и трупата наТеатър "Атом" с откъс от новото им танцово представление. Сред изпълнителите ще са и група "Лоши петли". Милена Миланова ще представи част от моноспектакъла си "Ледено", който е и премиера на "Ателие 313", както и Малко Театро, Будапеща-Габриела Хаджикостова.

Проектът е финансиран от Столична Програма "Култура" на Столична Община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата-2019г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес