Хората може да станат по-ниски заради климатичните промени

9430
Хората може да станат по-ниски заради климатичните промени

Преди 56 милиона години животни са намалили размерите си, за да се приспособят към климатичното затопляне и дължащото се на него намаляване на източниците на храна, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Конете Sifrhippus за десетки хиляди години са намалили ръста си до такава степен, че достигнали размерите и теглото на домашна котка - около 4 кг, за да се приспособят към климатичното затопляне, което вероятно се е дължало на големи вулканични изригвания. За да стигнат до тези заключения, учени изследвали фосилизирани зъби от тези коне. Фосилите са намерени в Уайоминг, САЩ, и показват, че по-древните представители на вида са били с по-големи размери. Това свидетелства, че въпросният вид е намалил размерите си с годините.

Адският студ - заради промени в климата

Учени свързаха ужасно студеното време над Великобритания и Европа с липсата на лед в океаните на Арктика, където глобалното затопляне ...

Преди 56 милиона години минаването от палеоцена към еоцена през ценозойската ера е било белязано от голямо климатично затопляне. През този период, продължил 175 000 години, много животински видове изчезнали, докато други намалили размерите си, за да се приспособят към намалелите източници на храна.

"Около една трета от бозайниците намалили размерите си, заявиха авторите на изследването Рос Секърд от университета на Небраска в Линкълн и Джонатан Блок от Природонаучния музей във Флорида. Това показва какво вероятно ни очаква през следващите един-два века, ако се потвърдят прогнозите на климатични модели, които предвиждат покачване на температурите с 4 градуса Целзий през следващите 100 години."

За разлика от случилото се през ценозойската ера, сегашното климатично затопляне е по-бързо. Един от въпросите сега е: "Ще присъстваме ли на същия вид приспособяване?", допълниха двамата учени.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com