Какво е унищожило маите?

40115
Какво е унищожило маите?

Изчезването на цивилизацията на маите на полуостров Юкатан е било причинено от комбинация на няколко фактора.

Според авторите на най-новото изследване по темата, което бе публикувано в последния брой на списание "Proceedings of the National Academy of Sciences" промените в климата, околната среда и търговските маршрути са оказали решаващо значение за упадака на древната доколумбова култура на мексиканския полуостров.

В своето проучване учените акцентират върху икономическите и екологичните сътресения станали в този район, като "първопричина" за случилото се нещастие. Те смятат, че по време на т.нар. "класически период" от историята на маите, те са имали блестящо изградена и функционираща мрежа от градове-държави, допълва КРОСС. В продължение на години и дори десетилетия те са могли да се справят със сушата, като използвали умело всички ресурси на околната среда. Твърди се, че хората живели в този регион близо 2000 години изградили сложни системи за напояване, които им помогнали да преодолеят поне два периода на продължително засушаване.

По неизвестни засега причини, към средата на ІХ в. маите решили да напуснат средновисоките места, изоставяйки своите образци на строителното майсторство и човешката фантазия на волята на природните стихии. 

Редактор: Георги Иванов

Суша унищожила цивилизацията на маите

Сравнително лека суша най-вероятно е била достатъчна, за да сложи край на класическата цивилизация на маите, процъфтяваща до 950 годи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com