Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

5681
Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?
Снимка: iStock/Guliver

Броколите са зеленчук, който осигурява много ползи за здравето, като помага за понижаване на холестерола, подобрява храносмилането, предотвратява запек, повишава защитните сили на организма и профилактира сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Карла Леал ни разказва за техните качества и здравословни свойства.

Ползата от броколите се дължи на факта, че са богати на фибри, витамин С, селен, фитостероли и съединения, известни като глюкозинолати и сулфорафани - те гарантират антиокислителните, противовъзпалителните, храносмилателните и кардиопротективните свойства на този зеленчук.

Още: Мусака с броколи - не сте яли по-вкусна

Броколите принадлежат към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Ядливи са всичките им части, включително листата, цветовете и стъблата. Може да се сготвят варени или задушени, а също така да се използват сурови за салати и натурални сокове.

Основни здравословни ползи от броколите

Главните предимства, които получаваме от редовната консумация на броколи са следните.

1. Ограничават холестерола

Броколите помагат за намаляване на „лошия“ LDL-холестерол поради глюкозинолатите, присъстващи в този зеленчук, които упражняват антиокислително въздействие и така инхибират окисляването на холестерола. При това, броколите са храна, богата на разтворими фибри. Те се свързват с холестерола в червата и намаляват абсорбцията му, като се елиминират чрез изпражненията и помагат да се контролират нивата му в тялото.

Още: Запеканка с броколи и яйца: Ще си оближете пръстите

2. Предотвратяват сърдечно-съдови заболявания

В допълнение към намаляването на холестерола, броколите заздравяват кръвоносните съдове и така улесняват поддържането на кръвното налягане под контрол. При това, съдържат сулфорафан - вещество с противовъзпалителни свойства, което предотвратява появата на лезии в кръвоносните съдове и развитието на заболявания в коронарните артерии.

3. Улесняват храносмилането

Броколите са добър начин да поддържате правилното функциониране на храносмилателния процес. Освен, че са богати на фибри, това се дължи и на съдържащите се в тях добри количества сулфорафан, който регулира количествата бактерии в стомаха, като Helicobacter pylori, и предотвратяват появата на язви или гастрит.

Още: Много вкусни и полезни постни кюфтета от спанак и броколи

4. Предотвратяват запека

Фибрите, присъстващи в броколите, ускоряват чревния транзит и увеличават обема на изпражненията. Заедно с достатъчно количество вода, това обстоятелство благоприятства облекчаването на храносмилателната система.

5. Предпазват зрението

Лутеинът и зеаксантинът са каротиноиди, присъстващи в броколите, които помагат за предпазване на очите от късна деградация на макулата и от развитие на катаракта - проблеми, които правят зрението замъглено, особено при възрастните хора.

6. Предотвратяват проблеми със ставите

Броколите са зеленчук с отлични противовъзпалителни свойства, които помагат за редуциране на възпаленията в ставите и могат да предотвратят развитието на по-усложнени ставни проблеми като, например, остеоартрит.

Още: Полезни броколи в градината: Кога и при какви условия да засадите?

7. Повишават защитните сили на организма

Благодарение на съдържанието на витамин С и глюкозинолати, редовното консумиране на броколи спомага за повишаване на защитните сили на организма и за подсилване на имунната система, както и за защитата на организма от инфекции.

8. Помагат срещу поява на рак

Броколите изобилстват със сулфорафан, глюкозинолати и индол-3-карбинол - вещества, които действат като антиокислители, помагайки за предотвратяване на различни видове рак, особено на стомаха и червата. При това, индол-3-карбинолът също така намалява количеството естроген, циркулиращ в кръвта, предотвратявайки появата на ракови клетки.

9. Помагат за контролиране на теглото

Броколите са нискокалорични зеленчуци - с 25 калории в 100 г, освен това са богати на фибри, които спомагат за поддържане на чувството за ситост между основните хранения. Затова са продукт, който може да се използва в диети за контрол и намаляване на телесното тегло.

Още: Крем супа от броколи – вкусна и полезна

10. Превантивно срещу остеопороза

Тъй като са богати на витамин К, необходим за производството на остеокалцин - протеин, който фиксира и задържа калция в костите, броколите поддържат костното здраве в зряла възраст, предотвратявайки появата на остеопороза. Но, все пак, за да може витаминът К да подобрява здравето на костите, също е от съществено значение да се поддържа добър прием на калций в диетата.

Внимание! Статията е само за сведение. По въпросите, третирани в нея, се допитвайте до медик-специалист!

Източник: TuaSaude

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com