Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

2493
Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?
Снимка: iStock

Изтощителните тренировки и претренирането могат да окажат значително влияние върху имунитета, което да доведе до краткосрочни и дългосрочни последици за организма. Макар че физическите упражнения по принцип са полезни за цялостното здраве и имунната функция, натоварването на тялото до крайност без адекватна почивка и възстановяване може да има пагубни последици за имунната система.

Изтощителните тренировки, които често се характеризират с високоинтензивни упражнения, продължителна продължителност или недостатъчна почивка между сесиите, могат временно да потиснат имунната система. По време на интензивна физическа активност тялото пренасочва ресурси, за да отговори на повишените изисквания на мускулите, доставката на кислород и производството на енергия. Това пренасочване на ресурсите може временно да намали способността на имунната система да реагира ефективно на патогени, което прави тялото по-уязвимо към инфекции.

Ефекти

Още: Мъж си татуира плочки на корема, за да не тренира за лятото (ВИДЕО)

Един от непосредствените ефекти на изтощителните тренировки е увеличаването на хормоните на стреса, като например кортизол. Въпреки че кортизолът играе важна роля в регулирането на възпаленията и осигуряването на енергия по време на тренировка, хронично повишените му нива могат да потиснат имунната функция. Високите нива на кортизол могат да влошат функцията на имунните клетки, включително лимфоцитите и макрофагите, които са от съществено значение за борбата с инфекциите и поддържането на цялостното имунно здраве.

Освен това синдромът на претренираност - състояние, което е резултат от прекомерни и продължителни физически упражнения без адекватно възстановяване - може да има сериозни последици за имунитета. Претренирането може да доведе до хронично възпаление, мускулна умора, хормонален дисбаланс и отслабване на имунния отговор. Спортистите и хората, които участват в интензивни тренировъчни режими, са особено податливи на синдрома на претрениране, тъй като те често надхвърлят границите на възможностите си в стремежа си да постигнат по-високи резултати.

Изследвания показват, че претренирането може да наруши баланса между провъзпалителните и противовъзпалителните цитокини - сигнални молекули, които регулират имунните реакции. Този дисбаланс може да допринесе за състояние на хронично нискостепенно възпаление, което се свързва с различни здравословни проблеми, включително повишена податливост към инфекции, забавено възстановяване след заболявания и повишен риск от автоимунни разстройства.

Освен това претренирането може да наруши целостта на чревната бариера, което да доведе до повишена чревна пропускливост или "пропускливи черва". Нарушената чревна бариера позволява на вредни бактерии, токсини и неразградени хранителни частици да навлязат в кръвния поток, като предизвикват имунни реакции и потенциално причиняват системно възпаление. Това хронично активиране на имунната система може допълнително да отслаби имунната защита и да увеличи риска от свързани с имунната система нарушения.

Още: Лекар: Кое води до появата на болезнени мускулни крампи?

Важно е да се отбележи, че влиянието на изтощителните тренировки и претренирането върху имунитета може да варира в зависимост от индивидуални фактори, като генетика, тренировъчен опит, хранене, качество на съня и общи нива на стрес. Докато при някои хора потискането на имунната система може да се прояви по-остро, други може да са по-устойчиви или адаптивни към интензивните тренировки.

За да се намалят негативните ефекти от изтощителните тренировки и претренирането върху имунитета, е важно да се даде приоритет на правилните стратегии за възстановяване. Това включва адекватна почивка между тренировките, достатъчно сън, балансирано хранене за поддържане на имунната функция, техники за управление на стреса и редовно наблюдение на тренировъчните натоварвания, за да се предотврати претрениране. Включването на периоди на разтоварване или активно възстановяване в тренировъчните програми също може да помогне за предотвратяване на свързаните с имунната система проблеми, свързани с претренирането.

Източник: Gssiweb

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com