Откриха нов тип планета

17091
Откриха нов тип планета
"Хъбъл" засече воден свят, обграден с плътна, парообразна атмосфера

Наблюдения с телескопа "Хъбъл" позволиха на астрономи да открият нов тип планета - воден свят, обграден с плътна, парообразна атмосфера, съобщи сайтът EurekAlert.

Астрономи от центъра за астрофизика "Харвард-Смитсониън" направиха откритието, наблюдавайки планетата GJ1214b. Тя е на 40 светлинни години от Земята.

Нейният диаметър е 2,7 пъти колкото земния, а теглото й е почти 7 пъти по-голямо. Планетата обикаля червено джудже на всеки 38 часа. Температурата й е 232 градуса по Целзий.

Откриха потенциално обитаема планета

Международни астрономи твърдят, че са открили четвърта потенциално обитаема планета извън нашата Слънчева система. Установено е, че тем...

През 2010 г. беше измерена атмосферата на планетата. Оказа се, че тя е съставена главно от вода, но останаха съмнения да не би това да е обща мараня.

В Слънчевата система има три вида планети - скалисти като Земята, газови гиганти като Юпитер и Сатурн и ледени гиганти като Уран и Нептун. Планетите около далечни звезди са още по-разнообразни. Сред тях има изградени само от лава и "горещи юпитери".

Американските астрономи добавиха още един вид към тях. Екипът на Закъри Бърта наблюдава планетата при преминаването й пред звездата. Така нейната светлината се филтрира през атмосферата и дава информация за състава й. Данните показват, че тя е плътна водна пара.

Тъй като масата и размерът на планетата са известни, астрономите изчислиха плътността й. Така разбраха, че тя е предимно от вода с много малко скали, т.е. тя е много различна от Земята. "Високите температури и високото налягане би следвало да оформят екзотични материали като горещ лед или свръхфлуидна вода, каквито са напълно чужди в нашия живот" - каза Закъри Бърта. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com