Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективни домашни маски за напукани пети

13 май 2024, 07:35 часа

Напуканите пети са често срещан проблем, с който се сблъскват много хора, особено в сухо или студено време. Въпреки това, с правилните грижи и лечение, можете ефективно да се справите и да подобрите състоянието на напуканите си пети у дома, като използвате прости съставки и техники. Ето някои ефективни домашни маски, специално пригодени за справяне с напуканите пети: Две масла, които много помагат при напукани пети

  • Маска с мед и банани: Медът е известен със своите овлажняващи и антибактериални свойства, а бананите са богати на витамини и минерали, които подхранват кожата. Намачкайте един узрял банан и го смесете със супена лъжица мед, за да получите гъста паста. Нанесете тази маска върху петите си и я оставете да действа около 20-30 минути, преди да я изплакнете с топла вода. Редовната употреба може да помогне за омекотяване на кожата и намаляване на появата на пукнатини.
  • Зехтин и гел от алое вера: Зехтинът е естествен омекотител, който дълбоко овлажнява кожата, а гелът от алое вера има успокояващи и лечебни свойства. Смесете равни части зехтин и гел от алое вера и масажирайте тази смес върху петите си преди лягане. Покрийте стъпалата си с чорапи през нощта, за да може маската да подейства вълшебно. Тази интензивна процедура може да помогне за възстановяване на напуканите пети и да ги поддържа хидратирани.
  • Скраб от овесени ядки и кокосово масло: Овесените ядки действат като нежен ексфолиант, който премахва мъртвите кожни клетки и позволява на овлажняващите съставки да проникнат дълбоко. Кокосовото масло е фантастичен естествен овлажнител, който има и антибактериални свойства. Смесете смлени овесени ядки с достатъчно кокосово масло, за да се получи гъст скраб. Внимателно масажирайте тази смес върху петите си с кръгови движения в продължение на няколко минути, след което изплакнете с топла вода. Този скраб може да помогне за изглаждане на грубите пети и да предотврати по-нататъшното им напукване.
  • Накисване с оцет: Оцетът, особено ябълковият, може да помогне за омекотяване на кожата и премахване на мъртвите кожни клетки, което го прави полезен за лечение на напукани пети. Напълнете умивалник с топла вода и добавете една чаша оцет. Накиснете стъпалата си в този разтвор за 15-20 минути, след което внимателно почистете петите си с пемза, за да отстраните останалите грапавини. Подсушете стъпалата си и след това нанесете овлажняващ крем, за да ги хидратирате.
  • Маска с масло от ший и етерични масла: Маслото от ший е изключително хидратиращо и може да подхрани в дълбочина сухата и напукана кожа. Към омекотеното масло от ший добавете няколко капки етерични масла като лавандулово или масло от чаено дърво, известни със своите лечебни и антибактериални свойства. Разбъркайте добре и нанесете маската обилно върху петите си. Оставете я да действа поне 30 минути, преди да я изплакнете. Редовната употреба може да помогне за заздравяване и предотвратяване на напукани пети.

Не забравяйте да носите удобни, поддържащи обувки и да се грижите добре за краката си, за да предотвратите напукване на петите в бъдеще. Тези домашни маски могат да бъдат част от режима ви за самопомощ, за да поддържате краката си меки, гладки и здрави.

Още: Дерматолог: Ако имате сухи и напукани пети, направете това

Източник: Byrdie

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес