Македония: България няма намерение да уважава препоръките на ООН

7576
Македония: България няма намерение да уважава препоръките на ООН

България няма намерение да уважава македонската етническа и езикова идентичност, както препоръчаха от ООН, коментира скопската телевизия Алфа. Телевизията изтъква, че „се подценява независимата експертиза на световната организация, която призовава за въвеждане на македонски език в българската образователна система”.

„Експертът на ООН за малцинствени въпроси Рита Исак, според влиятелни медии и политици в България, е т. нар. „експерт”, подчертава Алфа и цитира изявление на Божидар Димитров, според когото изявлението на Рита Исак се ползвало като аргумент.

Прищина към Скопие: Бог ви създаде българи, Тито ви направи македонци

Няколкостотин зрители скандираха "Бог Ви създаде като българи, а Тито Ви направи македонци" по време на хандбален мач в столицата на ...

„Злоупотребява се с историята като аргумент за получаване на права. Затова гърците ни предупреждават. Не бъдете лекоумни, не се смейте, защото един ден ще ревете”, заяви Димитров.

"Напоследък македонската наука установи, че Пакистан е населен от потомци на Александър Македонски и те дори поканиха техния предводител на племето хунзи (едно от пакистанските племена) в Скопие и го обявиха за престолонаследник на македонския трон и даже му подариха и имот”, каза Божидар Димитров. Аз препоръчвам на независимия експерт на ООН да се обърне към пакистанското правителство - по-рано даже и от България, да започнат да изучават македонски език", допълни още Божидар Димитров.

Според Исак България трябва да даде „право на македонското малцинство за самоопределение”. „Препоръките бяха приветствани от македонците в България. Те получиха подкрепа от Австралийско-македонския комитет по правата на човека, които поискаха България да реализира препоръките”, коментира по темата вестник „Вечер”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com