Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

13 май 2024, 07:30 часа • 9921 прочитания

След шест месеца дебати САЩ най-накрая приеха своя допълнителен пакет за помощ за Украйна преди няколко седмици. Но въпреки че боеприпасите може скоро да достигнат до фронтовите войски, истината е, че ако САЩ и техните съюзници не променят начина, по който поддържат войната, вероятно ще бъде твърде малко и твърде късно. Това пише в анализ за Politico Марк Т. Кимит – пенсиониран бригаден генерал от армията на САЩ и помощник държавен секретар на САЩ по политическите и военните въпроси.

Ето и пълния текст на анализа:

Преди две години уважаваният военен анализатор Сет Джоунс отбеляза, че руската армия се срива. Но при рязък обрат на съдбата, сега той изразява много по-тревожно мнение, че украинската армия е „във все по-опасна позиция срещу руските нашественици“. И докато все още е твърде рано за дискусии за поражението, Джоунс правилно отбелязва, че „Без ясна стратегия на САЩ и непрекъснато снабдяване със западни оръжия, разузнаване и обучение, Путин може да надделее.“

"Автократите виждат сдържаността като признак на слабост"

Подобна стратегия би изисквала най-малко три елемента за забавяне и обръщане на напредъка на Русия: Първо, администрацията на САЩ и нейните съюзници от НАТО ще трябва да разхлабят ограничителните правила за ангажиране, които са наложили върху доставеното от Запада оборудване, позволявайки на Украйна да го използва в пълния си потенциал. Великобритания вече облекчи правилата за употреба, но ограниченията, наложени от други, които не позволяват на Украйна да извършва трансгранични атаки и да атакува перлата в короната на руската армия, като Черноморския флот, трябва да бъдат премахнати.

Още: Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

Загрижеността от руската ескалация позволи на Запада да се убеди в безполезността на бездействието и самовъзпирането. Отговорът на Израел на иранската атака с дронове и ракети от миналия месец показа именно, че силният отговор, а не самовъзпирането, е най-добрият начин да се изправим срещу тоталитарните заплахи. Автократите виждат сдържаността и предпазливостта като признаци на слабост; те виждат сила в решимостта.

"Време е за по-големи рискове"

Второ, време е да поемаме по-големи рискове с американските и западните военни запаси. Докато гласуването в Камарата на представителите позволява на президента на САЩ Джо Байдън да се възползва в съществуващите запаси от оръжия и боеприпаси, огромно количество готово и смъртоносно оборудване остава задържано за други непредвидени ситуации по света, обучение и тестване. Това трупане на ресурси е напълно разбираемо, тъй като командирите по целия свят искат да се уверят, че са, както генерал Пол ЛаКамера - американският командващ в Южна Корея - винаги напомня на своите войски: „готови за битка тази вечер“.

Още: Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

И все пак провалът в Украйна може да насърчи самата война, в която нашите войници на места като Корея са готови да се бият. Противници като севернокорейския лидер Ким Чен Ун забелязват колебливостта на САЩ да подкрепят приятели и съюзници – същото прави и Китай, докато наднича през Тайванския пролив. Затова украинският президент Володимир Зеленски се нуждае от повече боеприпаси.

Като цяло служители на американската армия отбелязват, че настоящият риск в подкрепа на Украйна е „управляем“, но е време да поемем малко повече инициативата и да се потопим още повече в тези запаси, за да предотвратим потенциално поражение. Печеленето на войни е скъпо, но не толкова скъпо, колкото загубата им.

Още: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Нещо повече – войната разкри основен проблем в логистиката. Дори ако допълнението беше прието през октомври миналата година, сега знаем, че военната производствена база на САЩ, както и тази на европейските им съюзници, е твърде малка, за да поддържа дори средно голяма конвенционална война като тази в Украйна. Втора война би била катастрофална.

Още: Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Например, въпреки че херкулесовите усилия са удвоили производството на американски артилерийски снаряди до 28 000 на месец, Русия изстрелва средно по 10 000 снаряда на ден. Собствената програма на руския президент Владимир Путин за увеличаване на военното производство е в пълна сила, изумявайки анализаторите с бързото си разрастване, което се смята за водещ сектор на руската икономика. Руските части на украинските фронтови линии може да понасят ужасяващи нива на жертви, но това не е от липса на логистика.

Още: Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

И накрая, администрацията на САЩ трябва да осигури много повече лидерство, за да вдъхнови Запада да остане в тази битка. Демокрациите са нетърпеливи и други световни събития често сменят фокуса. Газа и потенциалът за регионална война в Близкия изток, предстоящите президентски избори в САЩ и съдебните процеси срещу бившия президент Доналд Тръмп вече отклоняват вниманието от влошаващата се ситуация в Украйна.

"Време е да свалим ръкавиците"

Администрацията на Байдън трябва да напомня на американския народ при всяка възможност за цената на провала в Украйна. И този фокус трябва да включва и голяма информационна кампания за справяне със сериозния дисбаланс в човешката сила в тази война - Русия в момента има предимство три към едно в наличната военна сила. И така, докато украинците знаят, че са изправени пред екзистенциална заплаха, Русия не е изправена пред такава дилема.

Още: На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

И въпреки че е добре известно, че опозицията е изправена пред тежки последствия в Русия на Путин, все още има значителни възможности за създаване на недоволство срещу принудителната военна служба, необходима, за да се компенсират извънредните нива на жертви в Русия. Западът е подложен на руска пропаганда и психологическа война от години, но ние имаме също толкова стабилен набор от инструменти - и е време да ги използваме напълно.

Още: Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

В Украйна настоящата война на изтощение е в полза на стратегията на Путин. Това е скъпо смилане на хора, материали и морал и не трябва да се допуска последните неуспехи на Украйна да предшестват пълна руска контраатака в края на пролетта или лятото. Путин остава убеден, както веднъж писа Толстой, че „времето и търпението са моите най-силни воини“. Но това не може да е сезонът, за който максимата се оказва вярна.

Още: Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Допълнението към Конгреса беше необходимо, но не е достатъчно, за да се обърне влошаващата се ситуация в Украйна. Време е да разхлабим белезниците, които сме поставили на Зеленски и да му позволим да използва оръжията и оборудването, които предоставяме. Време е да поемем рискове с нашите военновременни запаси и да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му. Време е да напомним на тази страна това, което Путин казва на страната си всеки ден – че загуба в Украйна е заплаха за собствената ни сигурност.

Време е да свалим ръкавиците.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес