Съвсем близо до Хитрино - състоянието на жп релсите е плачевно (ВИДЕО)

3386
Съвсем близо до Хитрино - състоянието на жп релсите е плачевно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Запис, направен от компанията "Експрес Сървис" година преди трагедията в Хитрино, показва състоянието на железопътния път "Русе – Каспичан", няколко километра преди Хитрино. Видеото беше коментирано лично от мениджърът на компанията Цветелин Колев и на него много ясно се вижда как влакът подскача сякаш танцува в дискотека.

Колев е категоричен, че това е най-лошата линия в България и че на практика тя не е ремонтирана от турско време. Той каза, че по линията Варна – Русе всички стрелки са с топузи, като преди сто години.

Автор на друго видео, който работи с "Булмаркет" и се занимава с поддръжка на локомитиви посочи, че по отсечката е направен ремонт през есента, но счита, че той не е достатъчен. Според него линия номер 9 не е ремонтирана от много години. Клиентите ни казват, че липсвал баласт. От НКЖИ казват, че в показания на видеото участък имало ограничение на скоростта.

По темата се изказа и Цветан Цветанов, който призна очевидното, но заговори как правителството правило усилия да модернизира инфраструктурата с евросредства. Във вторник, 20 декември, ще попитаме транспортния министър Ивайло Московски за отсечката при Хитрино и каква е била необходимостта от ремонт, обеща бившият вицепремиер пред Нова телевизия.

Същевременно вестник "Труд" публикува информация, че като служебен министър на транспорта сегашният министър на туризма Николина Ангелкова е пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе – Варна към трасето Септември – Елин Пелин. По проект за ремонта на жп участъка Русе – Варна е било предвидено монтиране на автоматична локомотивна сигнализация, която следи скоростта между гарите и тази при навлизане в тях. Освен това е била предвидена подмяна на релсите, на основите, ремонти по гарите, по контактните мрежи и стрелките. Припомняме, че засега двете версии за катастрофата са превишена скорост и проблем с релсите.

"Единственият готов проект по ОП "Транспорт" по наше време беше за рехабилитация на линията Русе – Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел. Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе. Прехвърли парите за линията Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. за нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума", коментира пред "Труд" министърът на транспорта в правителството "Орешарски" Данаил Папазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен