Дончев скептичен за кабинет с РБ, определи "Белене" като "икономически витален" проект

1713
Дончев скептичен за кабинет с РБ, определи "Белене" като "икономически витален" проект
Снимка: БГНЕС

Има време за анализи, в момента приоритетът е друг по отношение на Хитрино. Надявам се колкото се може по-скоро прокуратурата и съдът да се произнесат. Това стана ясно от думите на вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

България изкара почти две десетилетия без почти каквито и да било инвестиции в жп линията. Както всеки друг сектор, нуждата от пари е от порядъка на десетки милиарди, отбеляза Дончев в ефира на БНТ.

Изостанали сме само според желанията и нуждите, защото те винаги са по-големи от възможностите. Но има цели сектори, където до голяма степен решенията са успешни. Ето например вижте сектор "Отпадъци". Могат да бъдат решени и основните проблеми в сектор "Транспорт", коментира Дончев. По думите му периодът на модернизация на страната реално е започнал с истински темпове в края миналия, началото на новия век.

Ще го бъде ли мандатът с Реформаторите?

Уточнявам, че ние от колегите от Реформаторския блок не сме получавали конкретно предложение, как те си представят това правителство. Включително трябва да се коментира персонален състав на кабинета. Ние не сме чули коментар по темата какви са техните виждания кой ще отговаря за кабинета. Влиза се през главния вход и е ясно кой носи отговорност. Това ми прилича малко на шмугване през задния вход, образно представи ситуацията вицепремиерът в оставка.

Дончев: Държавата няма право и време да чака с помощта за Хитрино

„Държавата няма право и време да чака с помощта за Хитрино”, заяви зам.-председателят Томислав Дончев. Днес правителството ...

Нека чуем какви са предложенията на колегите, нищо, че всичко това се случва във време с други приоритети. Ние не можем да кажем "Не" в аванс, но аз имам право да изразя скептицизма си. Шансовете за правителство са скромни, категоричен е Дончев, защото аритметиката не е основната дисциплина в политиката. Едно правителство трябва да почива на ясни цели и приоритети, смята той.

В същото време в ефира на Нова телевизия, попитан дали ГЕРБ ще се стреми да направи кабинет с мандата, взет от Реформаторския блок, заместник-председателят на партията Цветан Цветанов отвърна, че в рамките на 43-тия парламент имало много различни мнения. Ще проведем разговор – как можем да разберем дали няма шанс за правителство, без да говорим, беше тезата на дясната ръка на Борисов. Той изрично подчерта, че „възможностите са много малки” – 20% шанс за съставяне на правителство.

Ние сме длъжни до последния ден, в който бъде назначен служебен кабинет, да си свършим работата. Факт е, че в обществото има други настроения. Признавам си, че част от тях ме безпокоят. Когато суверенът се произнесе, когато има нов парламент, той ще излъчи правителство, което съответства на хората, коментира още Дончев.

По думите му съдебната реформа задължително трябва да бъде част от темите, за които ще се търси по-широка подкрепа. Ако държавата не е в състояние и чрез съдебната система, но и не само чрез нея, да гарантира справедливост, останалите мерки не биха имали смисъл.

Казусът АЕЦ "Белене"

Русия може да изкупи обратно АЕЦ "Белене"

Русия има възможност да изкупи обратно проекта АЕЦ „Белене“, ако даде най-високата цена при бъдеща приватизационна процедур...

Говорим за най-голяма банка в света с огромен опит (става дума за най-голяма банка в света по активи -Industrial and Commercial Bank of China - бел. ред.). Самият факт, че тя проявава интерес, е много добър знак. За мен ясният интерес е, когато се появи приватизационна процедура и се появи кандидат. Зрял интерес има, когато някой си подаде документите. Щом се появават различни инвеститори, това е косвен знак, че този проект е икономически витален. Това означава, че всеки инвеститор си е направил сметка и не се е появил нито един инвеститор, който да разчита само на българския пазар, отбеляза още Дончев.

Единственото дискусионно за мен е всички активи да бъдат вкарани в едно дружество и дали държавата да продаде всички активи, или да остави някакъв малък процент. Това е вид успокоение за всеки от инвеститорите, че прави това в някакъв тип партньорство с държава. Тази тема е дискусионна.

Популизмът по принцип

Наблюдаваме много държави, в които традиционните политически играчи да се провалят с популизма. Не съм сигурен дали в рамките на традиционните модели може да бъде намерено решението. Само погледнете какъв е институционален ред в България. Как понякога да се обясни на хората, че сложният институционален ред изисква сработване и отнема време. Докато не се обяснява, ще падат системни партии като жертва на популизма, разсъждава Томислав Дончев

По думите му голяма е опасността утре някой сладкодумен да обещае, че след година България може да стане много богата. Но България може да стане богата без отклонения, като развива икономиката си, инфраструктурата си, образователната, съдебната система. Друг път няма, категоричен бе вицепремиерът в оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика