ВиК Шумен: "Кумер" постави в позицията на заложник жителите, бизнеса и обществените организации

1984
ВиК Шумен: "Кумер" постави в позицията на заложник жителите, бизнеса и обществените организации
Снимка: Thinkstock

Взаимоотношенията между ВиК – Шумен и КУМЕР ООД са взаимоотношения между търговски дружества и законът ясно е определил, че всички спорове би трябвало да се решават единствено и само по съдебен път. КУМЕР ООД избра да постави в позицията на заложник жителите, бизнеса, обществените услуги, болниците, училищата, държавните и местните институции за оказване на натиск за удовлетворяване на своите неоснователни финансови претенции, се сочи в позиция на ВиК-оператора в Шумен.

От там уведомяват клиентите си, че от 10 ч до 16 ч на 18.05.2023 г. ЕРП Север ще спре електрозахранването на помпени станции на ВиК – Шумен по следния график: гр. Шумен – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; гр. Велики Преслав – почти целия град; гр. Нови пазар – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места на територията на следните общини – Община Хитрино, Община Каолиново и Община Венец, което е възможно да причини сериозни смущения на водоподаването в тези населени места.

Изключването на електрозахранването към съоръженията на ВиК – Шумен е по искане на доставчика на електроенергия КУМЕР ООД заради финансови претенции за неплатени фактури за доставка на услуги, които ВиК – Шумен счита за необосновано високи и оспорва в съда, поради неизпълнение на договорни задължения.

„Считаме, че действията за прекратяване на електрозахранването към обекти, част от ВиК инфраструктурата на област Шумен са неправомерни, тъй като засягат съоръжения и дейност от стратегическо значение и обекти и дейност, свързани с националната сигурност. Затова споровете по отношение на тази дейност следва да се решават единствено и само по съдебен ред“, се сочи в становище на дружеството.

Според ВиК всички суми, представляващи търговска надбавка по договора, са начислени и фактурирани незаконосъобразно от КУМЕР ООД и в нарушение на вече прекратения договор.

Същото се отнася и до всички такива суми, които КУМЕР продължава да фактурира на ВиК – Шумен. Подобни плащания няма да бъдат извършвани от ВиК – Шумен. Дружеството потвърждава, че ще изплати действително дължимите суми от търговската надбавка, определени с решението на съда.

В опит да защити своите клиенти и дружеството от неправомерните действия на доставчика на електроенергия, ВиК – Шумен се обърна към ЕРП Север с искане за отмяна на спирането на електрозахранването към съоръженията на дружеството на 18.05.2023 г., като посочи като основателна причина заведения съдебен иск срещу доставчика на електроенергия и прекратения договор за доставка на електроенергия.

В очакване на определението на съда, което да спре незаконосъобразните действия на доставчика, ВиК – Шумен предприе технически мероприятия за обезпечаване на водоснабдяването за периода на изключване и всички резервоари и водоеми са напълнени до пълния им обем.

Това ще даде възможност да не спира водата при разумно потребление. Въпреки това, са възможни нарушения на водоподаването.

Ръководството на ВиК – Шумен се извинява на своите клиенти за причинените неудобства поради спирането на електрозахранването към помпените станции на дружеството по искане на КУМЕР ООД.

Още от региона: 

Горското в Шумен дава 4 млн. лв. за 92 коли на лизинг

Седмокласник и майка му нападнаха учителка в Шуменско

Община Каспичан иска да държавата да ѝ прехвърли резервата "Плиска"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен