Как най-добре да управляваме личните ни финанси?

7432
Как най-добре да управляваме личните ни финанси?
Снимка: iStock/Guliver

Личните финанси са изключително важни, тъй като парите или тяхната липса до голяма степен определят качеството на живота ни.

Обикновено личните ни финанси са ограничени, така че е задължително да ги използваме възможно най-разумно. Трябва да разсъждаваме трезво и да знаем какво можем да си позволим на база на моментните ни възможности и колко е оправдано да платим за едно или друго нещо.

Харесали сте си маркова дреха, обувки, скъп парфюм или техника? Проверете дали не се предлагат в онлайн магазин, вместо да ги купите от търговския център, където са значително по-скъпи. Имате нужда от определена храна или продукт за бита? Проверете дали се продава в някоя търговска верига на промоционална цена.

Купете си повече бройки от любимия ви сапун или друг козметичен продукт, когато е на промоция. Така хем ще имате за по-дълго време, хем ще платите по-малко. Същото важи и за битовата химия.

Не е нужно да бъдете стиснати, нито да се лишавате от неща, които са ви необходими. По-скоро се старайте да получите най-добрата стойност за вашите пари.

Защо ни е нужен личен бюджет и как да го съставим?

Едно от най-важните неща е да имаме контрол над собствените ни финанси. Най-добрият начин за това е да си съставим личен бюджет, с който да следим и планираме разходите ни.

Започнете да си записвате всеки разход. Дали в тефтер/тетрадка, или на компютъра/телефона няма особено значение. Можете да разделите разходите по категории: за домакинството, за наем, храна, транспорт, кредити, забавление и т.н. Добавете към месечните и годишните разходи – за колата, подаръци за лични празници, за почивка и др.

Разделете разходите в 3 групи. Първо трябва да изберем базовите разходи, без които не можем – тези за жилището, за храна и продукти и услуги от първа необходимост. Второ трябва да решим кои разходи е нужно да добавим към базовите, за да живеем комфортно. Всичко останало, за което харчим по желание, и което реално не ни е необходимо, ще сложим в третата група.

Освен разходите е важно да опишем и приходите. Съставяме списък с всички видове доход, който получаваме и размера му. Трябва да вземем предвид не само заплатата, но и наеми, ренти, хонорари, комисионни и финансова помощ от близките или държавата, които получаваме.

Прегледайте написаното и ще си дадете сметка за какво харчите парите си. Помислете дали разполагате с необходимите средства за наистина важните за вас неща. Ако сте натрупали сериозни задължения, личният бюджет може да ви помогне да подобрите финансовото ви положение.

Ограничете неразумните или ненужни разходи. Когато решите да купите нещо по-скъпо, си задайте въпроса дали реално имате нужда от него в момента? Дали похарченото за него няма да ви лиши от нещо наистина необходимо?

Преценете кои разходи са най-приоритетни и отделяйте най-голяма част от дохода си за тях. Намалете харчовете, които правите за собствено желание или удоволствие, особено ако нямате спестявания или трябва да плащате месечни задължения.

Поставете си финансови цели – отначало малки и постижими, като постепенно ги увеличавате с времето. Запишете ги някъде и си ги припомняйте от време на време. Отбелязвайте всяко постижение – така ще следите напредъка си и ще виждате резултатите от положените усилия, което ще ви мотивира допълнително.

Дори да се отклоните от планирания бюджет и да направите неразумен разход, не бъдете твърде строги към себе си. Всички сме хора и понякога грешим. Важното е да сме сигурни, че правим всичко това за самите нас и да продължим да опитваме.

Защо и как да спестяваме?

Друг важен фактор за финансовото ви спокойствие и благоденствие е спестяването. Ако все още нямате спестявания, започнете да отделяте някаква сума от дохода си и създайте авариен фонд за непредвидени разходи.

"Фондът" може да е най-обикновен буркан или касичка, но той ще е вашето спасение в трудни моменти и при непредвидени разходи. Събраното може да ви помогне за изпълнението на бъдещи цели.

Имах приятел, който всяка вечер отделяше останалите у него монети в едно пластмасово шише. За няколко месеца в шишето се събраха няколкостотин лева, с които плати лятната си почивка.

Не ставайте роби на парите и не им позволявайте да нарушат спокойствието и съня ви, по-скоро ги разглеждайте като ваш помощник и партньор, с който трябва да бъдете точни и отговорни, а той ще ви отвърне със същото.

И помнете старата индийска мъдрост: "Умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика