Недялко Славов: Вторият воден цикъл в Смолян ще струва 60-70 млн. лева

3251
Недялко Славов: Вторият воден цикъл в Смолян ще струва 60-70 млн. лева
Снимка: община Смолян

Качеството на битовите услуги в България често се превръща в щекотлива тема. В някои случаи, обаче, положителният аспект в темата преобладава. Такъв е случаят с ВиК реформата в Смолянско. По темата Actualno.com разговаря с областния управител Недялко Славов, който разказа какъв е напредъкът и какво може да се очаква в Смолянска област що се отнася до темата "питейна вода".

Г-н Славов, в част от областите консолидацията за създаване на ВиК-асоциации среща изключително сериозни проблеми. А Смолян е пилотна област за ВиК-реформата за България, как се получи това обединение тук?

Връщайки се назад във времето, бяхме подложени на голямо изпитание да създадем първата ВиК-асоциация. Освен това, ние не сме само първата консолидирана, а и първата, в която се учреди и подписа договор за 15 години експлоатация на ВиК-системата, първата, която мина по трънливия път за одобрение на бизнес плана. Смолян е и първата област, която ще реализира цялостен проект за изграждане на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в областния град. В действителност е много трудно да балансираш между всички членове на асоциацията, имайки предвид че това са общини със специфика, с необходимост от инвестиции, с разпокъсана мрежа от населени места. И за да консолидираш тяхното мнение означава, че всеки един трябва да е удовлетворен от решенията, които се взимат и по някакъв начин са гарантирани инвестициите в съответните общини. По този трънлив път, който проправихме, минаха още 21 асоциации и области. В момента само 6 или 7 не са изцяло консолидирани. За съжаление в голяма част от тях не се и вижда обозрима перспектива за консолидация.

Това е защото ВиК-дружествата им са разпокъсани или има и друга причина?

Най-вече заради това, че на територията на областта за определени общини е създадено общинско ВиК-дружество, което на този етап, поради специфични особености, предоставя услугата "водоснабдяване" на много ниски цени. Но аз мисля, че консолидацията е правилният път.

Защо?

Защото икономиите се получават от мащаба. Тоест, инвестициите, които се правят във водоснабдителните съоръжения, понякога не засягат само една община, а множество. Такъв пример е изграждането на яз. "Пловдивци" - едно съоръжение, което не можем да пришием за нуждите само на една община заради мащабите му. А се търси възможност неговият капацитет да бъде използван за максимален брой населени места. От тази гледна точка консолидацията на територията гарантира обединение, гарантира ефективност на инвестициите, гарантира такова планиране на процесите, че да се удовлетворяват максимум хора на социално приемлива цена. Икономистите имат един термин "икономия от мащаба". Това значи, че колкото по-голяма е територията, толкова по-ефективна е организацията и оптимизацията на процесите. Дейността се осъществява с възможно най-малки разходи.

На Вас трудно ли ви беше да убедите кметовете на 10-те общини да се включат, имайки предвид че те са от различни политически сили, че са разнородни и самите общински съвети?

Ние сме първата асоциация, която стартира този проект и то най-вече заради това, че имаше готовност да се финансират водоснабдителни обекти в областта. А фактът, че ние учредихме първата асоциация, ни даде възможността да кандидатстваме и да бъдем пилотната ВиК-асоциация, която първа разработи прединвестиционните си проучвания и генерални планове. Това са онези стратегически документи, които са необходими и които подчертават къде е най-наложително да се извърши инвестиция. В тези генерални планове е заложен вторият воден цикъл на Смолян. Набелязани са много други инвестиции във всичките 10 общини. И може би осъзнавайки необходимостта от тези инвестиции, кметовете и общинските съвети дадоха своето съгласие за учредяване на ВиК-асоциацията в Смолян.

Кой момент беше най-труден?

В последно време срещаме много трудности, свързани с изпълнението и прилагането на договора, сключен с "ВиК" ЕООД, и с начина, по който трябва да бъдат разпределени инвестициите - справедливо, но пък и съобразени с нуждите, маркирани в прединвестиционните проучвания. От тази гледна точка съвсем нормално е всеки кмет и общински съвет да защитават и изискват по-голяма част от тези инвестиции, които дружеството-оператор трябва да направи, за своята община. Да балансирам интересите понякога се оказва много трудна задача за мен като председател. Но се радвам, че към момента с интензивни преговори и разговори сме стигали до гласуване на необходимите решения в общото събрание. Мисля, че в подобен дух ще продължим и занапред. Още повече, че освен вторият етап на водния цикъл в Смолян - един изключително значим проект за града, на територията на областта се изгражда и първият язовир в годините на прехода изцяло за водоснабдяване - яз. "Пловдивци".

"Пловдивци" ще захрани населени места от кои общини?

Главно от общините Рудозем и Мадан. Но аз като представител на държавата и председател на ВиК-асоциацията смятам да възложа прединвестиционни проучвания, за да видим какъв е капацитетът на този язовир да се използва и за други общини – Неделино и Златоград, а защо не и Смолян, тъй като говорим за обем от 2,5 милиона кубически метра на година. Считам, че този потенциал и вложените средства в изграждането му трябва да се използват по най-добрия и разумен начин.

Какви инвестиции са предвидени от ВиК в рамките на оперативния период до 2020 година?

В бизнес плана е предвиден минимален ресурс от 11 млн. лв. без ДДС за инвестиции в инфраструктура. Но не бих искал да се фокусираме върху размера на инвестициите, тъй като това са собствени средства на ВиК-дружеството. Тук не се включват привлечените средства от европейски програми, за инвестиции от общините, целеви инвестиции от държавния бюджет, каквито са ПУДООС и програмата за водоснабдяване към МРРБ. Най-важното е, че върху този ресурс общините чрез ВиК-асоциацията имат инструмента как да планират, как да въздействат, как да приемат тези инвестиции. За мен най-хубавото е, че мнението на местната общност се взема под внимание и е намерен инструментариумът за това.

Тоест, ВиК-асоциацията е инструментариум?

Абсолютно. Всяка инвестиционна програма за съответната година в конкретната община вече ще подлежи на одобрение от общинския съвет, а в края на годината той ще приема с конкретно решение и направените инвестиции от ВиК-дружеството, което на практика е същинският контрол върху дейността.

Може би натискът върху Вас като председател на асоциацията ще бъде при разпределянето на този финансов ресурс - 11 млн. лв. Как смятате да ги разпределите?

Моя задача е да разработя обективна методика, но считам, че тя трябва да бъде предложена на общото събрание на асоциацията. Имаме вариант, който се базира единствено на обективни показатели. Аз считам, че тази обективност и прозрачност ще бъде приветствана от членовете на асоциацията и ще бъде одобрена като методика за разпределение на годишния размер на инвестициите.

Големината на населението в съответната община ли ще бъде най-важният критерий?

Съвкупност от показатели - маркирани нужди в прединвестиционното проучване, брой население, влияние на инвестициите от други източници. Тоест, ако се приеме, че в едно населено място ще се изпълнява проект по ПУДООС или друга програма, то не е необходимо там да се насочва инвестиционен ресурс от ВиК-дружеството. При всички положения ресурсът ще бъде недостатъчен, но считам, че сме длъжни да постигнем справедливо разпределение за всички общини.

И тъй като Смолян е пилотна област в създаването на ВиК-асоциацията, затова ли е пилотен и вторият воден цикъл за областния град, или двата процеса не са свързани?

В абсолютна връзка са. Ние, за да бъдем първи, сме имали за задача да изградим най-напред капацитета, да изпълним изискванията на ВиК-реформата и по този начин да дадем почва за реализацията на тези инвестиции. Разбира се, основната от тях ще е реализацията на втория воден цикъл в Смолян, който ще е и първият проект по изискванията на новата оперативна програма "Околна среда". Стойността му се уточнява все още, тъй като Смолян има своята специфика - с разпокъсаност на кварталите, къщите, отделните домакинства и абонати. Все още се допроектират отделни елементи, но се предвижда да е 60-70 млн. лв. с ДДС.

Кога очаквате покана за сключване на договор?

Очаквам поканата да бъде отправена до края на тази календарна година. Първото тримесечие на следващата година, докато се оценява проектното предложение, следва да се подготвят обществените поръчки, в това число и за строителството на мрежи и съоръжения. Надявам се при добро стечение на обстоятелствата следващата есен да е започнато строителството.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю