БАН: Снощи сме имали късмет

40150
БАН: Снощи сме имали късмет

След направените анализи на мощния земен трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, експертите от БАН са категорични: "Имахме късмет!".

Екип на Геоложкия институт, ръководен от доцент Александър Радулов посети мястото на епицентъра на земетресението от снощи.

Дянков: Ще ликвидираме земетресението

Държавата има ресурс за ликвидация щетите от земетресенията. Това заяви край Твърдица вицепремиерът Симеон Дянков. "За щастие, провер...

Мястото е локализирано и учените са установили, че е имало само частично разместване на разлома.

"Изхождайки от всички данни, които имаме и обработихме, можем да заключим, че всички ние снощи сме имали късмет", каза в ефира на БНР доцент Александър Радулов.

Разломът е направил разместване около 20 - 30 см и земетресението дори се окачествява като слабо.

Все пак учените предупреждават, че това не означава, че другите разломи наоколо не могат да се раздвижат.

По информация на дежурния сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Ирена Александрова, земетресението в Перник ще затихва дълго време, вероятно 2-3 месеца, а може би и много повече.

Нова телефонна измама - за пострадали при труса

Силното земетресение от тази нощ се е оказало стимул за находчиви телефонни измамници. Те се възползват от човешкото притеснение и стр...

"Трусът ще затихва дълго време и хората там ще усещат слабите земетресения от порядъка на 2 - 2,5 степен по Рихтер. Това е добре засега, че поне силните, високите магнитуди - над 3,5 по Рихтер, доста разредиха и в момента стават само слаби", каза дежурният сеизмолог.

Много трусове, с по-нисък магнитуд стават и в момента.  

Регистрираните последващи земетресения вероятно са над 100, заедно с микроземетресенията, които не се усещат. От тях с магнитуд над 2,5 по Рихтер са регистрирани над 30 земетресения.

"Над епицентъра хората усещат земетресението вертикално, тук в София всички ние го усетихме и движенията бяха хоризонтални", каза Александрова.

"Във Витошкия разлом такъв магнитуд не сме имали скоро. Последното земетресение е от 1917 г., което е с по-нисък магнитуд. Преди 2 години имаше едно земетресение тук във Витошкия разлом - магнитудът му беше около 3,6 по Рихтер, значително по-слабо. Това беше последното по-силно земетресение, което изплаши хората тогава", посочи още сеизмологът.

Перник е като след военно положение

След мощния земен трус в Перник обстановката в града е като след военно положение, предаде БГНЕС. След безсънната нощ, паниката и стре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com