Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

14 май 2024, 12:20 часа • 1828 прочитания

Желанието на Европейския съюз да накаже доходоносния газов сектор на Русия вече се сблъсква с познато препятствие - Унгария.

Будапеща е изразила значителни резерви към новото предложение на Европейската комисия по време на първоначалните разговори между посланиците на страните в ЕС миналата седмица. Унгария не се е противопоставила категорично на мярката, но ясно е дала да се разбере, че е предпазлива.

Още: ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Предложените санкции и защо Унгария е против

Най-високопоставеният пратеник на Будапеща заяви, че страната му ще блокира всякакви санкции, които повишават енергийните разходи в Европа, съобщи Politico.

„Ще анализираме пакета, но не подкрепяме нищо, което може да има отрицателно въздействие върху пазара на газ в ЕС“, е заявил унгарският служител по време на срещата на дипломатите миналата сряда, твърдят два източника на изданието.

Още: Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Санкциите ще забранят на страните от ЕС реекспорт на руски втечнен природен газ (LNG), което може да лиши Москва от значителни печалби. Мерките обаче няма да спрат покупките на руски газ от ЕС и няма да засегнат пряко бизнес интересите на Унгария. 

Снимка: Виктор Орбан, Getty Images

Будапеща е силно зависима от руския износ и отдавна се противопоставя на по-нататъшни енергийни санкции срещу Москва, които изискват единодушна подкрепа от всички 27 държави от ЕС. Премиерът Виктор Орбан стана известен с това, че винаги поставя спирачки на ЕС, що се отнася до санкции срещу Русия или до пакети с помощ за Украйна. След месеци на отлагане - чак през февруари тази година той вдигна ветото си над 4-годишната подкрепа на блока за Киев на стойност 50 милиарда евро.

Още: Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Още страни ще си помислят

Според присъстващите на дискусиите - представители на няколко други държави, включително Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за мерките за руския газ по време на първоначалните разговори.

Още: Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

Предложените от ЕК санкции са значителна промяна в стратегията на ЕС. Тя идва в момент, когато се натрупват доказателства, че усилията на блока да намали приходите на Кремъл от изкопаеми горива - използвани за финансиране на войната в Украйна - не дават резултат. Досега Брюксел се въздържаше от налагане на санкции за LNG. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за внос на руски втечнен природен газ, голяма част от който след това се реекспортира за страни като Германия и Италия. Въпреки това Берлин и Рим наскоро предложиха предварителна подкрепа за санкциите, а европейските пазари на втечнен природен газ са много по-стабилни, отколкото бяха непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Още: Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес